Mesimvrini S.A.

Morgan Stanley: Τι βλέπει για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την οικονομία

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία. «Ταύρος» για μετοχές και τράπεζες

Τον χρησμό της για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής δίνει ακόμη μία μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Η Morgan Stanley, που «βλέπει» διπλές κάλπες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πσιτεύει ότι το 2023 θα είναι μία ισχυρή χρονιά για την ελληνική οικονομία, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις να συνεχίζονται ανεξάρτητα από το ποιος θα κρατάει το τιμόνι της χώρας. Διατηρεί δε την ψήφο εμπιστοσύνης της τόσο στις ελληνικές μετοχές όσο και στις ελληνικές τράπεζες, που συνιστούν και το προτιμώμενο trade της στην περιοχή.

Η ανάπτυξη και η επενδυτική βαθμίδα

Για το 2023 οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν πραγματική ανάπτυξη 2,5%, χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού και την επιστροφή του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών σε θετικό ρυθμό μεταβολής (μετά την υποχώρησή του σε πραγματικούς όρους, δηλαδή συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2022). Για το 2024 βλέπει ελαφρά επιβράδυνση της οικονομίας στο 2,1%.

Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα την ανακτήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024,  αν και σημειώνουν ότι πως εάν υπάρξει μία θετική έκπληξη στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν αποκλείεται να έρθει και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Τα σενάρια των εκλογών

Ανεξάρτητα από το αποτελέσμα των εκλογών η Morgan Stanley δεν βλέπει καμία μεγάλη αλλαγή πολιτικής. Τι ακριβώς περιμένει όμως; Όπως εξηγεί η αλλαγή στον εκλογικό νόμο και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητας. Το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν δεύτερες κάλπες για να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει, τα πιο πιθανά σενάρια είναι είτε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είτε κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ένας κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι επίσης εφικτός, αλλά συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του επενδυτικού οίκου, που στηρίζονται στις δημοσκοπήσεις. Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει όμως, «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τις βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις έως το 2026, ενώ πιστεύουμε ότι είναι απίθανη μία μεγάλη μεταστροφή πολιτικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.

«Περιμένου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της υπεραπόδοσης στην ανάπτυξη και της δημοσιονομικής προσαρμογής με τη Νεά Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Ένας κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν το σενάριο που θα σηματοδοτούσε αλλαγή στο status quo, αλλά όχι βασική αλλαγή πολιτικής» επισημαίνεται. Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν δε πως αυτό το σκεπτικό εξέφρασαν και οίκοι αξιολόγησης όπως ο Fitch.

Σήμα αγοράς για τις ελληνικές μετοχές

Η Ελλάδα είναι η προτιμώμενη μετοχική αγορά της Morgan Stanley στην περιοχή EM Europe, για αυτό και διατηρεί τη σύσταση overweigh (υπεραπόδοση) για τις ελληνικές μετοχές,  η οποία ισοδυναμεί με σύσταση στους επενδυτές για αγορά. Η προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα είναι ένα από τα βασικά στηρίγματα. Το θετικό μομέντουμ στα εταιρικά αποτελέσματα και οι φθηνές αποτιμήσεις είναι επίσης παράγοντες που βοηθούν στην άνοδο του χρηματιστηρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες το προτιμώμενο trade

Οι ελληνικές τράπεζες είναι η προτίμηση της Morgan Stanley για τον τραπεζικό τομέα της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή). Και τούτο γιατί:

  1. Η εξυγίανση των ισολογισμών οδηγεί σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων για όλες τις 4 τράπεζες.
  2. Η μακροοικονομική ανάκαμψη, η άνοδος των ξένων άμεσων επενδύσεων και οι πόροι από την Ε.Ε. θα συμβάλλουν στην αύξηση των χορηγήσεων δανείων μεσοπρόθεσμα
  3. Τα NIMs επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
  4. Η ποιότητα ενεργητικού συνεχίζει να δείχνει ανθετικότητα.

Η Morgan Stanley είναι overweight για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Πηγή : naftemporiki.gr