Mesimvrini S.A.

«Η Σερβία ενάντια στη βία»: Μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για τις μαζικές επιθέσεις

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και το κλείσιμο εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών που καταγγέλλουν ότι προωθούν τη βία.

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ένοπλης βίας στην πρωτεύουσα της χώρας, Βελιγράδι, και στην πόλη Νόβι Σαντ, μετά από δύο μαζικές επιθέσεις με πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Από τις επιθέσεις την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη, δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά σε δημοτικό σχολείο.

Οι διαδηλωτές, με το σύνθημα «Η Σερβία ενάντια στη βία», ζήτησαν την παραίτηση κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων ( του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών) και το κλείσιμο εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών που καταγγέλλουν ότι προωθούν τη βία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας, Μπράνκο Ρούζιτς, παραιτήθηκε την Κυριακή, επικαλούμενος την «κατακλυσμιαία τραγωδία» της πρόσφατης σφαγής στο σχολείο στην επιστολή παραίτησής του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταδίκασε τις διαδηλώσεις και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται μια εθνική τραγωδία για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να διαπιστώσει τη δημοτικότητα του κόμματός του σε πρόωρες εκλογές. «Θα συνεχίσω να εργάζομαι και δεν θα υποχωρήσω ποτέ ενώπιον του δρόμου και του όχλου… Αν θα είναι ανασχηματισμός της κυβέρνησης ή εκλογές, θα το δούμε», είπε μιλώντας στη σερβική τηλεόραση.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το 2026.

Σημειώνεται ότι η η Σερβία έχει το υψηλότερο ποσοστά οπλοκατοχής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, στη χώρα υπάρχουν 39 όπλα για κάθε εκατό άτομα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι χωρίς άδεια.

Από χθες ξεκίνησαν στη χώρα οι προσπάθειες «αφοπλισμού» που αποφασίστηκε μετά τις επιθέσεις. Από χθες, 8 Μαΐου, και μέχρι τις 8 Ιουνίου, όλοι οι πολίτες της Σερβίας θα μπορούν να παραδώσουν στην αστυνομία τον οπλισμό που κατέχουν παράνομα χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες.

Η κυβερνητική απόφαση αφορά όλα τα είδη των πυροβόλων όπλων, αλλά και το πολεμικό υλικό, όπως χειροβομβίδες, νάρκες, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων κ.α., αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Θα ληφθούν επίσης μέτρα και για τον έλεγχο των κατόχων αδειών οπλοκατοχής, όπως η διενέργεια, αιφνιδίως και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψυχολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ από χθες σε όλα τα σχολεία της χώρας έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία δύο αστυνομικών με πλήρη οπλισμό στην είσοδο ενώ γίνονται και περιπολίες πέριξ των σχολικών κτηρίων.

Πηγή : naftemporiki.gr