Mesimvrini S.A.

Τουρκία: «Νόμιζα θα άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια μου» – Νέοι φονικοί σεισμοί με έξι νεκρούς

Τουρκία: «Νόμιζα θα άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια μου» - Νέοι φονικοί σεισμοί με έξι νεκρούς
Τραγωδία χωρίς τέλος στην Τουρκία όπου σημειώθηκαν δύο νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Οι διασώστες αναζητούν και πάλι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια στην Τουρκία μετά από δύο νέους σεισμούς που σημειώθηκαν στα σύνορα με τη Συρία, και είχαν σαν αποτέλεσμα έξι νεκρούς και 294 τραυματίες στο Χατάι και στο Σαμαντάγ.

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 47.000 ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Ντεφνέ και 5,8 Ρίχτερ με επκεντρο το Σαμαντάγκ στο Χατάι.

Οι σεισμοί, που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 3 λεπτών, έγιναν αισθητοί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αλλά και στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Η AFAD προειδοποίησε για την είσοδο σε κατεστραμμένα κτήρια και ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι που είχε εκδοθεί νωρίτερα.

Ο σεισμός στην περιοχή Ντεφνέ σημειώθηκε σε βάθος 16,74 χιλιομέτρων και ο σεισμός με επίκεντρο το Σαμαντάγ σε βάθος 7 χιλιομέτρων, ενώ κτήρια που αποδυναμώθηκαν από τις προηγούμενες δονήσεις κατέρρευσαν με τις δύο νεότερες τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία.

Το CNN Turk έδειξε μια ομάδα διάσωσης να σκαρφαλώνει σε μια σκάλα για να εισέλθει σε ένα κτήριο όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μετά τον τελευταίο σεισμό. Ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε ενώ άνθρωποι βρίσκονταν στο ήδη κατεστραμμένο κτήριο για να πάρουν τα υπάρχοντά του πριν κατεδαφιστεί.

Σεισμοπαθείς που είχαν βρει καταφύγιο στο αεροδρόμιο στο Χατάι σκύβουν να προφυλαχθούν από το νέο σεισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό της Δευτέρας, ενώ 18 τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στο Ντόρτιολ.

Οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από ορισμένα νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί μετά τους τεράστιους σεισμούς πριν από δύο εβδομάδες, καθώς είχαν εμφανιστεί ρωγμές στα κτήρια, ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.

Στο Σάμανταγκ, όπου η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών της χώρας AFAD είχε αναφέρει έναν νεκρό τη Δευτέρα, οι κάτοικοι είπαν ότι πολλά κτήρια κατέρρευσαν, αλλά οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις μετά τους αρχικούς σεισμούς. Στους εγκαταλελειμμένους δρόμους δημιουργήθηκαν σωροί από συντρίμμια και πεταμένα έπιπλα.

«Νόμιζα θα άνοιγε η γη κάτω από τα πόδια μου»

Μια κάτοικος είπε ότι βρισκόταν σε μια σκηνή σε ένα πάρκο στο κέντρο της Αντιόχειας όταν το έδαφος άρχισε να τραντάζεται ξανά.

«Νόμιζα ότι η γη θα άνοιγε κάτω από τα πόδια μου», είπε τη Δευτέρα, κλαίγοντας ενώ κρατούσε στην αγκαλιά της τον 7χρονο γιο της.

Ο Αλί Μαζλούμ, 18 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρακτορείο ειδήσεων ότι έψαχνε για τα πτώματα των μελών της οικογένειας από τους προηγούμενους σεισμούς όταν σημειώθηκαν οι νεότεροι.

«Δεν ξέρεις τι να κάνεις… αγκαλιάσαμε ο ένας τον άλλον και ακριβώς μπροστά μας άρχισαν να πέφτουν οι τοίχοι», είπε.

Στη Συρία, περίπου 470 τραυματίες λέγεται ότι επισκέφτηκαν νοσοκομεία μετά τους σεισμούς της Δευτέρας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, μετέδωσε πως ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους σεισμόπληκτους και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Ανέφερε καταρρεύσεις ήδη κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Καταστράφηκε γέφυρα που οδηγεί σε νοσοκομείο στο Χατάι

Γέφυρα που οδηγεί στο νοσοκομείο έξω από την πόλη του Χατάι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Ο δρόμος έχει καταστεί εντελώς άχρηστος. Τα ασθενοφόρα προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δρόμο. Αυτή η λωρίδα που οδηγεί στο νοσοκομείο έχει κλείσει. Η Τροχαία έλαβε μέτρα ασφαλείας και δεν επιτρέπει την είσοδο των οδηγών στον δρόμο», μετέδωσε χθες η δημοσιογράφος του τουρκικού μέσου.

Tην ίδια ώρα το ιστορικό κτήριο της Κυβέρνησης στο Χατάι, το οποίο είχε υποστεί ζημιές στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, καταστράφηκε με τους νεώτερους. Η αστυνομία έλαβε μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτήριο και δεν επιτρέπεται κανείς να το πλησιάζει υπό το φόβο μιας ολοσχερούςκατάρρευσης.

Μετά τους σεισμούς, η AFAD προειδοποίησε να μην μπαίνουν οι πολίτες σε κατεστραμμένα κτήρια. «Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στη μετασεισμική περιοχή. Μην μένετε γύρω από επικίνδυνα κτήρια. Ακολουθήστε τις επίσημες πηγές για σωστή ενημέρωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πηγή : cnn.gr