Mesimvrini S.A.

Τζόκοβιτς: Αγωνία αν θα απελαθεί – Το έγγραφό που «καίει» τον Σέρβο και η απάντησή του

novak-0

Έπιασε ρακέτα ο Σέρβος με τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας όμως να βρίσκεται στο «σερβίς»  – Η εξήγηση του Τζοκοβιτς για τα τεστ και το ταξιδιωτικό εγγραφο – Ποιος είναι ο Άλεξ Χοκ, που  αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει  την παραμονή ή μη του «Νόλε» στη χώρα

Το σίριαλ του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζοκοβιτς οδεύει στην 7η ημέρα και ακόμα παραμένει άγνωστο αν ο υπουργός Μετανάστευσής της Αυστραλίας, θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που του δίνει ο νόμος για να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου τενίστα για 2η φορά για λόγους δημόσιας υγείας ή θα αναζητηθεί άλλος τρόπος για να εμποδίσουν τον κορυφαίο τενίστα να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Ο 9 φορές κάτοχος του Australian Open έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στη Μελβούρνη και να αγωνιστεί στο τουρνουά, όμως δεν είναι στο χέρι του.

Μπορεί η πρώτη δικαστική νίκη του Τζόκοβιτς με… αντίπαλο την κυβέρνηση της Αυστραλίας, με την ανατροπή της απόφασης ακύρωσης της βίζας παραμονής του, να του έδωσε τη δυνατότητα να πιάσει ξανά ρακέτα και να ξεκινήσει προπονήσεις στη «Rod Laver Arena», όμως ακόμα η συμμετοχή του στο κορυφαίο Grand Slam είναι στον… αέρα.

novak-1
novak-2
novak-3

Το… μπαλάκι έχει πάει πάλι στο γήπεδο της κυβέρνησης με τον υπουργό Μετανάστευσης της χώρας, Αλεξ Χοκ, να ετοιμάζεται να «σερβίρει» την απόφαση του για το αν ο Νόλε θα παραμείνει στην Μελβούρνη ή θα απελαθεί

novak-4
novak-5

Με την κοινή γνώμη στη χώρα να πιέζει λόγω των αυστηρών μέτρων που επιβάλλονται σε αυτούς για να ταξιδέψουν στην πολιτεία της Βικτόρια, αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δεν δείχνει διάθεση να κάνει πίσω.

Μάλιστα ρόλο στην απόφαση του Άλεξ Χοκ φαίνεται πως θα παίξει ένα συγκεκριμένο έγγραφο στο οποίο ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει δώσει ψευδή στοιχεία κατά την άφιξή του στη Μελβούρνη.

Στην ταξιδιωτική δήλωση που έκανε ο Σέρβος για την είσοδο στη χώρα, στην ερώτηση για το αν τις τελευταίες 14 ημέρες από το ταξίδι του είχε πάει σε άλλη χώρα, φέρεται να τσέκαρε το κουτάκι με το «όχι». Ωστόσο αυτό δεν ισχύει καθώς λίγες ημέρες πριν βρισκόταν στην Ισπανία για προπονήσεις, κάτι που αποδεικνύεται από αναρτήσεις του και ταξιδιωτικά έγγραφα.

εγγραφο

Αυτό θεωρείται σοβαρό στην Αυστραλία καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία, η ποινή για ψευδή στοιχεία φτάνει ως και τους 12 μήνες φυλάκιση και ενδέχεται  αυτό  το παράπτωμα να οδηγήσει στην οριστική του απέλαση και την αναίρεση της δικαστικής του νίκης.

Ακόμη ο Χοκ δεν έχει αποφασίσει αν θα κάνει τη κίνηση και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ενδέχεται σήμερα να προβεί σε διαταγή σύλληψης και απέλασης του Σέρβου.


Η εξήγηση του  Τζόκοβιτς για το θετικό τεστ του Δεκέμβρη, αλλά και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα

Ο Νοβακ Τζόκοβιτς θέλησε να δώσει τις δικές τους εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού στα οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβρη και παρότι βρέθηκε θετικός, όπως ισχυρίζεται, συνέχισε τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Σέρβος τενίστας ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σειρά στιγμιότυπων που ανταποκρίνονται στο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων με το τεστ PCR του στις 16 Δεκεμβρίου, στα οποία επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα ταξίδεψε στο εξωτερικό τις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία.

Φαίνεται ότι αυτά ήταν τα πρόσθετα έγγραφα που παρασχέθηκαν στην κυβέρνηση που καθυστερούν την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, για το αν θα παραμείνει στη χώρα και θα αγωνιστεί στο Australian Open.

Στην ουσία ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο παραδέχεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου – παρακολούθησε έναν αγώνα μπάσκετ όπου πολλοί παίκτες βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και ισχυρίζεται ότι δυο ημέρες μετά παρόλο που δεν είχε συμπτώματα έκανε δυο τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά.

Το ίδιο αρνητικό ήταν το τεστ που έκανε και την επόμενη ημέρα οπού παραβρέθηκε σε εκδήλωση απονομής βραβείων σε παιδιά. Λίγο αργότερα, όπως περιγράφει, ενημερώθηκε ότι το PCR στο οποίο είχε υποβληθεί βγήκε θετικό και παραδέχθηκε πως ήταν «λάθος» την επόμενη ημέρα να παραχωρήσει συνέντευξη στην L’Equipe. Επίσης παραδέχεται πως το να κλικάρει το λάθος κουτάκι σχετικά με τα προηγούμενα ταξίδια του πριν την Αυστραλία, ήταν του ατζέντη του και ήταν ανθρώπινο, όπως λέει.


Αναλυτικά η δήλωση Τζόκοβιτς:

«Θέλω να αναφερθώ στην διαρκής παραπληροφόρηση όσον αφορά τις δραστηριότητες μου και την παρουσία μου σε εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο πριν το θετικό PCR τεστ για τον COVID. Αυτή η παραπληροφόρηση πρέπει να διορθωθεί, κυρίως για το ενδιαφέρον των αρχών αλλά και της κοινότητας στην Αυστραλία και να μιλήσω για ένα θέμα που πληγώνει την οικογένεια μου. Θέλω να τονίζω πως προσπάθησε πολύ σκληρά να διασφαλίσω την προστασία όλων μετά τα αποτέλεσμα μου.

Έδωσα το παρών σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι στις 14 Δεκεμβρίου όπου μετά ενημερώθηκα πως ένας αριθμός ανθρώπων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Παρότι δεν είχα κανένα σύμπτωμα, έκανα ένα rapid τεστ στις 16 Δεκεμβρίου, το οποίο ήταν αρνητικό, και λόγω αυξημένης προσοχής έκανα και ένα επίσημο και εγκεκριμένο τεστ PCR την ίδια μέρα.

Την επόμενη μέρα βρέθηκα σε μία εκδήλωση για το τένις όπου έδωσα βραβεία σε παιδιά και μάλιστα έκανα rapid τεστ πριν από την εκδήλωση και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ήμουν ασυμπτωματικός, ένιωθα καλά και δεν είχα λάβει καμία ενημέρωση για το θετικό PCR τεστ, παρά μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Την επόμενη μέρα, στις 16 Δεκεμβρίου ήταν σε ένα γήπεδο τένις στο Βελιγράδι για να εκπληρώσω μία υποχρέωση που είχα αρκετό καιρό για μία συνέντευξη και φωτογράφηση με την εφημερίδα L’ Equipe. Ακύρωσα όλες τις άλλες εκδηλώσεις, εκτός από αυτή την συνέντευξη.

Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω με την συνέντευξη γιατί δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο αλλά φρόντισα να έχω απόσταση ασφαλείας και να φοράω μάσκα εκτός από την στιγμή της φωτογράφησης. Όταν πήγα σπίτι μετά την συνέντευξη, απομονώθηκα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αντιλαμβάνομαι πως ήταν λάθος στην κρίση μου και αποδέχομαι πως έπρεπε να προγραμματίσω ξανά εκείνη την υποχρέωση».

Συνεχίζει ο Σέρβις τενίστας όσον αφορά το θέμα του ταξιδιού του, πριν πάει στην Αυστραλία:

«Για το θέμα της ταξιδιωτικής μου δήλωσης, έχει αναφερθεί από την μεριά μου και της ομάδας μου, όπως είπα και τους αρμόδιους μετανάστευσης κατά την άφιξη μου, και ο ατζέντης μου ζήτησε συγνώμη για το λάθος που έκανε να σημειώσει το μη σωστό κουτάκι, σχετικά με τα προηγούμενα ταξίδια μου πριν πάω στην Αυστραλία. Ήταν ένα ανρθώπινο λάθος και όχι με πρόθεση. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς εν μέσω μία παγκόσμιας πανδημίας και καμιά φορά αυτά τα λάθη συμβαίνουν. Σήμερα η ομάδα μου έδωσε επιπλέον πληροφορίες στην Κυβέρνηση της Αυστραλίας για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Παρότι ένιωσα πως ήταν σημαντικό να αναφερθώ στο θέμα και να ξεκαθαρίσω την παραπληροφόρηση, δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο προς σεβασμό προς την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, τις Αρχές αλλά και την παρούσα διαδικασία. Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Australian Open. Είναι μία διοργάνωση που αγαπάνε οι παίκτες, οι φίλαθλοι, η κοινότητα όχι μόνο στην Βικτόρια και στην Αυστραλία αλλά σε όλο τον πλανήτη και απλά θέλω να έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ με τους καλύτερους στον κόσμο, μπροστά σε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο».


Ποιος είναι ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, που θα αποφασίσει για την παραμονή ή μη του Σέρβου τενίστα στη χώρα

Γιος οικογένειας μεταναστών, με ρίζες από τον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης, ο σημερινός υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, είναι ο άνθρωπος που, εν πολλοίς, κρατάει στα χέρια του τις τύχες του Νόβακ Τζόκοβιτς και της συμμετοχής -ή μη- του Σέρβου τενίστα στο αυστραλιανό Όπεν.

Και αυτό, καθώς μπορεί το δικαστήριο να δικαίωσε τον Σέρβο τενίστα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, που αρχίζει στις 17 του μηνός. Για να διεκδικήσει ο 36χρονος τενίστας τον 10ο τίτλο του, θα πρέπει ο Άλεξ Χοκ να επικυρώσει την απόφαση της παραμονής του στη χώρα.

Η τελική ετυμηγορία, επομένως, ανήκει στον 44χρονο πολιτικό, μέλος της κυβέρνησης Μόρισον.

Ο 44χρονος Ελληνοαυστραλός είναι γιος οικογένειας μεταναστών, που έφτασαν στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Όπως πολλοί Έλληνες Αυστραλοί τρίτης και τέταρτης γενιάς, μιλάει από ελάχιστα έως… καθόλου την γλώσσα μας, ενώ δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα. Δεν αρνείται, ωστόσο, ότι, στα παιδικά του χρόνια, το στήθος του… φούσκωνε από υπερηφάνεια για την Ελλάδα, είτε μέσα από τις ελληνικές συνταγές που μαγείρευε η γιαγιά του είτε από τις αφηγήσεις για τα κατορθώματα του παππού από τον Χορτιάτη στον Β’ Παγκόμιο Πόλεμο και τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.

Στον Χορτιάτη, άλλωστε, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, οι ναζί έσφαξαν 146 αμάχους, 109 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Μεταξύ των οικογενειών που σώθηκαν, ήταν και οι πρόγονοι του Άλεξ Χοκ από την πλευρά της μητέρας του.

«Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί, σ’ αυτό το μικρό χωριό που λέγεται Χορτιάτης. Πολλοί άνθρωποι από την Ελλάδα κατανοούν την ιστορία, την φρίκη και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είχε πει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν στην ιστοσελίδα neoskosmos.


Η υπουργική θητεία και οι θέσεις του

Ο Χοκ έχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού, υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων και υφυπουργός Οικονομικών, ενώ ως βουλευτής έχει υπάρξει μέλος σε διάφορες θέσεις και κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του επί κοινωνικών ζητημάτων.  Στο παρελθόν είχε ζητήσει να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα από τον νόμο τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, υπονομεύουν τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

hawke-2
hawke-1

Μάλιστα, το 2018 είχε δηλώσει υπέρ του δικαιώματος των εκκλησιαστικών σχολείων να μην δέχονται παιδιά με διαφορετικό προσδιορισμό φύλου.

Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Χοκ ανήκει στον χώρο των Συντηρητικών. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει για έξι χρόνια και στον βασιλικό στρατό.

Δεν φαίνεται να αγαπά το τένις, αλλά δηλώνει λάτρης του ράγκμπι και ένθερμος υποστηρικτής της ομάδας Parramatta Eels.

Με τη σύζυγό του, Αμέλια, έχουν τέσσερις γιους: Τον Τζακ, τον Λάκλαν, τον Τόμας και τον Τζόναθαν.

Εξηγήσεις από τον Τζόκοβιτς ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σερβίας

Ακόμα και αν ο Τζόκοβιτς την γλιτώσει και παραμείνει στην Αυστραλία να διεκδικήσει το 10ο του Australian Open, ο σάλος που έχει προκληθεί θα έχει και συνέχεια στην πατρίδα του.

Ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στη Σερβία για το θετικό PCR τεστ που έκανε στις 16 Δεκεμβρίου και τις δημόσιες εμφανίσεις του στις 16-17-18/12 σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς.

 «Είναι ξεκάθαρο πως παραβίασε όλους τους νόμους. Χρειάζονται άμεσα εξηγήσεις και σε αυτό το κομμάτι. Δεν ξέρω πότε έμαθε ότι είναι θετικός, δεν γνωρίζω πότε διάβασε ο ίδιος το αποτέλεσμα του test. Πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες».  Τώρα όσο αφορά την έκβαση της υπόθεσης η εκτίμηση της είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: «Ελπίζω η τελική απόφαση να ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό ούτε στον Τζόκοβιτς, ούτε στο Αυστραλιανό Όπεν. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη αυτή τη στιγμή για την έκβαση της υπόθεσης». 

Νωρίτερα το «Der Spiegel» ισχυρίστηκε πως σκάναρε το QR Code του Τζόκοβιτς, το οποίο οδήγησε στην σωστή διεύθυνση (στις 13:19 την Δευτέρα, ώρα Γερμανίας), δείχνοντας τον Σέρβο αρνητικό, αλλά μετά από μια ώρα τον εμφάνιζε θετικό!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας, με βάση το χαρτί που είχε μαζί του στην Αυστραλία για να αποδείξει ότι νόσησε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο «Νόλε» έδωσε δείγμα στις 13:05 στις 16/12/21 και μερικές ώρες αργότερα παρέλαβε το θετικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα στις 20:19.

Θυμίζουμε ότι όλοι περιμένουν πλέον εάν ο υπουργός μετανάστευσης Άλεξ Χοκ θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα του να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου, παρά την απόφαση του δικαστηρίου,  ή ο Νόλε θα συμμετάσχει κανονικά στο Australian Open το οποίο αρχίζει την Δευτέρα (17/1) στη Μελβούρνη. 

Την Πέμπτη (13/1) έχει προγραμματιστεί και η κλήρωση αλλά οι διοργανωτές λόγω της υπόθεσης Τζόκοβιτς δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες. Εάν ο Σέρβος δεν είναι στο κυρίως ταμπλό θ’ υπάρξουν αλλαγές στην λίστα ενώ στο Νο1 θα είναι ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. 

Πηγή : protothema.gr