Mesimvrini S.A.

Σεισμός στην Τουρκία: Αδιανόητες εικόνες – Ισοπεδώθηκε κάστρο 2.200 ετών

Zημιές στο ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ
Zημιές στο ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ

Αδιανόητες εικόνες καταστροφής στην Τουρκία με κτίρια να καταρρέουν διαρκώς – Ζημιές και σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο φονικός σεισμός που προκάλεσε εκατόμβες νεκρών σε Τουρκία και Συρία τη Δευτέρα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ.

Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική συνοικία Şahinbey, καταστράφηκαν από τον σεισμό, και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στο δρόμο, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Κατέρρευσε και ο αναλημματικός τοίχος δίπλα στο κάστρο. Σε ορισμένους προμαχώνες, παρατηρήθηκαν μεγάλες ρωγμές, ανέφερε ακόμη το πρακτορείο, όπως μεταδίδει το CNN.

Zημιές και στο ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ
Zημιές και στο ιστορικό κάστρο του Γκαζιαντέπ

Ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Şirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, έχουν υποστεί επίσης σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Το εν λόγω οχυρωματικό κάστρο, χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Χετταίους, ενώ επεκτάθηκε στη ρωμαϊκή περίοδο τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ.

Μάλιστα, το κάστρο έλαβε τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.), ενώ φιλοξενούσε το Μουσείο Άμυνας και Ηρωισμού του Γκαζιαντέπ. Πρόκειται δε για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται πως η EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το φονικό σεισμό στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας και έστειλε βοήθεια. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ θα συντονίσει την ανάπτυξη κι άλλων ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας, κάτι που αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας.

“Νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε εντωμεταξύ στο πρακτορείο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. “Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού”, είπε, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που έλαβε χώρα εν μέσω των προσπαθειών των διασωστών.

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

“Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους”, δήλωσε. “Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά, μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν”.

Από την πρώτη σεισμική δόνηση των 7,8 ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ) που σημειώθηκε τα ξημερώματα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.014 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.380 στην Τουρκία. Έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια περίπου 2.500 άνθρωποι. Στους 783 ανεβάζει τους νεκρούς ο νεότερος απολογισμός από τη Συρία. Ωστόσο δυστυχώς, αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αλλάξουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη χειρότερη καταστροφή από το 1939. Σημειώνεται ότι 2.824 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία, παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

Πηγή : news247.gr