Mesimvrini S.A.

Πολιτική κρίση στο Περού: 17 νεκροί διαδηλωτές μέσα σε μία ημέρα

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές

Μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Περού, ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους χθες, Δευτέρα (10/1) στη Χουλιάκα, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής στο αεροδρόμιο της πόλης, στα νοτιοανατολικά.

Αυτός είναι ο νεότερος απολογισμός που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε επιβεβαιώσει 17 θανάτους (…) στην Πούνο, στις συγκρούσεις (διαδηλωτών) με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στα περίχωρα του αεροδρομίου στη Χουλιάκα», όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες Αϊμάρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην ανεξάρτητη αρχή, που έκανε επίσης λόγο για περίπου τριάντα τραυματίες.

Πολλά θύματα χτυπήθηκαν από σφαίρες, δήλωσε αξιωματούχος σε νοσοκομείο στη Χουλιάκα όπου διακομίστηκαν.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Είχαν ήδη αποπειραθεί να το καταλάβουν το Σάββατο.

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι πλησίασαν το αεροδρόμιο» και «περίπου 2.000 εξ αυτών εξαπέλυσαν ανελέητη επίθεση εναντίον της αστυνομίας και των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα», είπε στον Τύπο ο περουβιανός πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, κάνοντας λόγο για «οργανωμένο» σχέδιο και για «ακραία κατάσταση».

Η Χουλιάκα, στην περιφέρεια Πούνο, έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου. Έχει προκηρυχθεί εκεί γενική απεργία επ’ αόριστον από την 4η Ιανουαρίου.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα θεσμική και πολιτική κρίση στο Περού τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία η πρόεδρος Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε νέα αρχηγός του κράτους την 7η Δεκεμβρίου, αφού ο προκάτοχός της Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το Κογκρέσο μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο λένε αντίθετα πως εκείνος ανατράπηκε πραξικοπηματικά.

Ζητούν ακόμη να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου —θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026—, καθώς και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».

Η πρόεδρος Μπολουάρτε δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών, επισήμανε πως το μόνο που ήταν εντός των δυνάμεών της, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήδη προωθήθηκε και κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πως αναζητούν πρόσχημα για να συνεχίσουν να προκαλούν «χάος» στη χώρα.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα πολιτική κρίση στο Περού, τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Πηγή : cnn.gr