Mesimvrini S.A.

Ουκρανία: ΕΕ και ΗΠΑ συντονίζουν τις κυρώσεις τους κατά Ρωσίας – Μαρτυρίες φρίκης στον ΟΗΕ

LIVEBLOG-Ουκρανία: ΕΕ και ΗΠΑ συντονίζουν τις κυρώσεις τους κατά Ρωσίας - Μαρτυρίες φρίκης στον ΟΗΕ
Κάτοικος περπατά στα χαλάσματα της πόλης Μποροντιάνκα, όπου τα εγκλήματα πολέμου
εικάζεται ότι ξεπερνούν σε αριθμό και σκληρότητα εκείνα στη Μπούτσα

Τον γύρο του πλανήτη έκαναν χθες, Τρίτη, οι εικόνες φρίκης από την Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην διέπραξαν οι Ρώσοι» κατά το πέρασμά τους από τις πολιορκημένες πόλεις. 

Με μια ματιά:

  • Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρόκειται να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία εν μέσω καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική πόλη Μπούτσα αλλά και σε άλλες πόλεις έξω από το Κίεβο.
  • Η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει μέτρα που στοχεύουν τις δύο κόρες του Πούτιν και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας
  • Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επίσης ότι θα ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια στέλνοντας 100 εκατομμύρια δολάρια σε συστήματα αντιαρματικών πυραύλων Javelin στην Ουκρανία
  • Η βοήθεια έρχεται αφότου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Ζελέσνκι απαρίθμησε φερόμενες ρωσικές θηριωδίες, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Προβάλλοντας ένα φρικιαστικό βίντεο, ισχυρίστηκε ότι πολίτες πυροβολήθηκαν στους δρόμους, ρίχτηκαν σε πηγάδια και συντρίφθηκαν από τανκ
  • Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με εγκλήματα πολέμου και κατηγόρησε τη Δύση για σκηνοθετημένα ψεύδη.

Νέες συνομιλίες των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν αργότερα στις Βρυξέλλες για δύο ημέρες συνομιλιών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας στην επόμενη φάση της σύγκρουσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία αναμένει ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να καταλάβει «ολόκληρη» την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, με στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία προς την προσαρτημένη Κριμαία. Ωστόσο, συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα ή αεροπλάνα του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρόκειται να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία σήμερα εν μέσω ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική πόλη Μπούχα. Εικόνες από ομαδικούς τάφους και πτώματα αμάχων που φέρεται να εκτελέστηκαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν συγκλονίσει τον κόσμο.

ΝΥΤ: Σε βίντεο ο θάνατος άμαχου ποδηλάτη στη Μπούτσα

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε χθες Τρίτη ότι ο θάνατος άμαχου ποδηλάτη στην πόλη Μπούτσα από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων αποδεικνύεται από βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού και το μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της.

Το υλικό αυτό τραβήχτηκε στην Μπούτσα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το προάστιο αυτό του Κιέβου τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το βίντεο δείχνει κάποιον να κινείται με ποδήλατο κατά μήκος δρόμου. Όταν φθάνει σε γωνία, κατεβαίνει από το ποδήλατο και την περνά βαδίζοντας.

Με το που εμφανίζεται, δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανοίγουν πυρ προς την κατεύθυνσή του με πολυβόλα. Στο σημείο όπου ρίχνουν υψώνεται καπνός και σκόνη.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης διαβεβαιώνουν ότι μπόρεσαν να επαληθεύσουν με ανεξάρτητο τρόπο το υλικό. Το πτώμα του άνδρα βρισκόταν ακόμη στο σημείο όπου είχε πέσει νεκρός αφού οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το προάστιο του Κιέβου, αναφέρει.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν τα λείψανα αρκετών ανθρώπων σε δρόμους στην Μπούτσα στα μέσα του Μαρτίου, προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, δεν είναι φυσικά δυνατό να εξακριβωθεί ποιοι τους σκότωσαν από αυτά τα στιγμιότυπα.

Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων που βρέθηκαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ουκρανικός στρατός: Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονετσκ και του Λουχάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές τους σε μια «επιθετική» επιχείρηση με στόχο τον πλήρη έλεγχο των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, δήλωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Υπήρξαν επίσης συνεχείς επιθέσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, αλλά χωρίς επιτυχία, πρόσθεσε η ενημέρωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειές τους για να εισβάλουν στη Μαριούπολη, μια από τις πιο βαριά βομβαρδισμένες και κατεστραμμένες πόλεις στην Ουκρανία. Τα ουκρανικά στρατεύματα αποτρέπουν τις επιθέσεις στην πόλη εδώ και περισσότερες από σαράντα ημέρες, ανέφερε η ενημέρωση.

Ιστορική αλλαγή πλεύσης στην Ινδία: Καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων στη Μπούτσα

John Minchillo/AP

Ο πρεσβευτής της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων στο προάστιο Μπούτσα του Κιέβου, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη δημόσια προσέγγιση των Ινδών αξιωματούχων στην εισβολή στην Ουκρανία από τον μακροχρόνιο εταίρο της Ρωσίας.

Ο Τ.Σ. Τιρουμούρτι, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις αναφορές για τις δολοφονίες «βαθιά ανησυχητικές» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις δολοφονίες και υποστηρίζουμε την έκκληση για ανοιχτή έρευνα», είπε ο Τιρουμούρτι, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

Αναφορές για επίθεση με νεκρό στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι

Σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Βρετανία για Μαριούπολη: Συνεχίζονται τα χτυπήματα από αέρος – Χωρίς ρεύμα, φάρμακα, θέρμανση και νερό οι κάτοικοι

Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στη Ρωσία

Μία σειρά από κυρώσεις έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία προκειμένου να την πιέσει οικονομικά να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Ιδού μερικές:

  • Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, για να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Ορισμένες ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων.
  • Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές πετρελαίου.
  • Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.000 Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων επιχειρηματικών ηγετών που θεωρούνται κοντά στο Κρεμλίνο.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης – ειδών τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ανταλλακτικά οχημάτων – στη Ρωσία.
  • Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, μόδας και τέχνης υψηλής ποιότητας.

Επέστρεψε στο Κίεβο η τουρκική πρεσβεία στην Ουκρανία

Εκρήξεις τη νύχτα κοντά στην Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις 26 Μαρτίου το Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.

Ανάλυση CNNi: Η Δύση έχει εξαντλήσει τους τρόπους να τιμωρήσει τον Πούτιν

Μουδιασμένη παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις φρικιαστικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη σφαγή στην Μπούτσα της Ουκρανίας, προκαλώντας διεθνή καταδίκη. Η Δύση κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου και λαμβάνει μέτρα και πακέτα κυρώσεων για να τιμωρήσει τη Ρωσία.

Οι σκηνές που αποκαλύπτονται καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από το Κίεβο προκαλούν αναδρομές στις φρικαλεότητες των Ναζί στην Ουκρανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προς απαγόρευση «όλες οι νέες επενδύσεις» στη Ρωσία από τις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

Λευκός Οίκος: Ίσως «η κορυφή του παγόβουνου» οι φρικαλεότητες της Μπούτσα

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (…). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

Ο εντοπισμός εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί τους κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας για βασανισμούς και εκτελέσεις αθώων. Η Μόσχα το διαψεύδει, χαρακτηρίζει ανυπόστατες και κατασκευασμένες τις κατηγορίες αυτές. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Κρεμλίνο απέρριψε.

Λευκός Οίκος: Ίσως «η κορυφή του παγόβουνου» οι φρικαλεότητες της Μπούτσα

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (…). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

Νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής τράπεζας Alfa Bank από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στην Alfa Bank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, με ισχύ από σήμερα, ανέφερε ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal μέσω Twitter.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Εκτός Ρωσίας και η Intel

Η αμερικανική κατασκευάστρια επεξεργαστών υπολογιστών, η Intel Corp, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Ρωσία με άμεση ισχύ, τονίζοντας πως έχει λάβει μέτρα για να μην επηρεαστεί η λειτουργία της στον υπόλοιπο κόσμο.

Αγνοούνται περίπου 400 πολίτες στο Χοστομέλ

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ –προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης, Τάρας Ντουμένκο.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

ΟΗΕ: Τεκμηρίωσε τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων από την αρχή της εισβολής

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Πηγή : cnn.gr