Mesimvrini S.A.

Ινδία: Καθ’ οδόν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην πανδημία

Ινδία: Καθ' οδόν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην πανδημία

Την πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την Covid-19 θα παραλάβει το το Σάββατο η Ινδία η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δύνη της πανδημίας ανακοινώνοντας σταθερά πάνω από 300.000 κρούσματα την ημέρα και θρηνώντας καθημερινά σχεδόν 3.000 νεκρούς, την ώρα που οι ελλείψεις στα νοσοκομεία παραμένουν τραγικά. 

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στην Ινδία τις προηγούμενες 24 ώρες μειώθηκαν σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ που ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, παρέμειναν όμως πάνω από το τρομακτικό επίπεδο των 300.000 για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 323.144 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τις 17,64 εκατ., ενώ ακόμη 2.771 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 – και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το τραγικό ρεκόρ της προηγουμένης (2.812), αλλά όχι πολύ – αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας μέχρι εδώ στους 197.894 νεκρούς.

Το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προκαλεί κορεσμό στα νοσοκομεία: η κατάσταση στη χώρα που θρηνεί τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον πλανήτη χαρακτηρίζεται χαοτική.

Η Ινδία, στην αρπάγη του καταιγιστικού δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δυσκολεύεται να μειώσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, που σπάνε το ένα παγκόσμιο ρεκόρ πίσω από το άλλο. Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατακλυστεί και κυβερνήσεις αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως στέλνουν υλική βοήθεια.

«Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν την 1η Μαΐου», ανέφερε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα βοηθήσουν τη χώρα της Ασίας να κάνει ένα βήμα προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Το RDIF έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του RDIF σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και κατόπιν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Αλλεπάλληλα μαύρα ρεκόρ

Στο μεταξύ όμως η χώρα των 1,3 δισεκ. ψυχών παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ασθενείς να υποκύπτουν στα κορεσμένα νοσοκομεία τους εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. Χθες η Ινδία έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, και κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η χώρα θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

oksygono_india.jpg
Όπως μαρτυρούν και οι συγκεκριμένες διαφημίσεις στα social media, το οξυγόνο έχει γίνει πλέον πολύτιμο αγαθό.INSTAGRAM

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

Πηγή : cnn.gr