Mesimvrini S.A.

Ενέργεια: Νέο μίγμα επιδοτήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές στο «μίγμα» επιδοτήσεων ρεύματος και φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες (υπό την πίεση της… βαρυχειμωνιάς που έχει ενσκήψει στις αγορές ενέργειας -και όχι μόνο- μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις), αλλά και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν μελλοντικά στην επάρκεια εφοδιασμού, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και συζητήθηκε η επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τάσεις των αγορών, μετά και τη σκλήρυνση της στάσης της Ρωσίας και την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον Nord Stream, εξέλιξη που δεν επηρεάζει πάντως άμεσα την τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στο μέτρο που ο Turk Stream λειτουργεί -μέχρι στιγμής- κανονικά.

Συζητήθηκαν επίσης οι βασικοί άξονες των νέων δράσεων στήριξης που «θα έχουν έντονο το στίγμα της εξοικονόμησης», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Την ίδια στιγμή, υπό εξέταση φέρονται να βρίσκονται αλλαγές στο μοντέλο των επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς με τις τρέχουσες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος στα χρηματιστήρια ενέργειας, οι οριζόντιες επιδοτήσεις εμφανίζονται να έχουν υψηλό κόστος, ενώ ούτως ή άλλως δεν ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση που μπαίνει στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι πιθανότατα να ξαναμπεί το σενάριο των κλιμακωτών επιδοτήσεων -ανάλογα με τις καταναλώσεις ρεύματος των νοικοκυριών-, λαμβανομένης υπόψη ωστόσο και της εμπειρίας του περασμένου χειμώνα, όπου πολλά νοικοκυριά που θερμαίνονται κυρίως με ρεύμα δεν καλύφθηκαν επαρκώς από το τότε ισχύον σχήμα επιδοτήσεων. Για τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν σε επίπεδα τέτοια ώστε να ενθαρρύνουν τις λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας για τη θέρμανση στις κατοικίες, σε κάποιες περιπτώσεις με αλλαγή καυσίμου -όπου αυτό κρίνεται ως αποδοτικότερη και οικονομικότερη λύση- και σε άλλες χωρίς.

Εξοικονόμηση, υποκατάσταση φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα και έμφαση στους πιο ευάλωτους εμφανίζονται ως οι βασικές προτεραιότητες στην παρούσα φάση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει τις νέες κατευθύνσεις κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Οι τελικές αποφάσεις προφανώς συναρτώνται και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε Βρυξέλλες, όπου οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Η κυβέρνηση βεβαίως τελεί εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν, προσβλέποντας να εισακουστούν οι εισηγήσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Ντράγκι για επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να υπογραμμιστεί η αυξημένη έμφαση στην εξοικονόμηση -αλλά και ο παραδειγματικός ρόλος του Δημοσίου- αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. 

Πηγή : naftemporiki.grwhatsapp sharing button