Mesimvrini S.A.

Γιατί η Ελλάδα έχει ακριβότερη βενζίνη από το Μονακό

Σε τι οφείλεται η ραγδαία άνοδος της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα και γιατί την αγοράζουμε τόσο ακριβά όσο και στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση σχετικά με τη βενζίνη και τη ραγδαία άνοδο της τιμής του λίτρου έχει ενταθεί στην Ελλάδα. Κι ενώ πολλοί πίστευαν πως ύστερα από το κρεσέντο ακρίβειας του περασμένου Μαρτίου, η τιμή θα παγιωνόταν στα 2 ευρώ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια νέα αύξηση της τάξης των 20 και 30 λεπτών του ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον δεν μπορεί να βρει κανείς βενζίνη φθηνότερη από 2,2 ευρώ στην Αθήνα, ενώ στα ελληνικά νησιά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, με το κοντέρ να έχει ξεπεράσει τα 2,6 ευρώ.

Οι προβλέψεις, μάλιστα, είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως εντός του καλοκαιριού, ίσως, δούμε την τιμή του λίτρου βενζίνης να φτάνει ακόμη και στα 3 ευρώ.

Για ποιο λόγο, όμως, έχει ακριβύνει τόσο πολύ το συγκεκριμένο καύσιμο στην Ελλάδα και ποια ευρωπαϊκή χώρα, στον αντίποδα, κατέχει το ρεκόρ με τη φθηνότερη βενζίνη στην ήπειρο;

Η λίστα των τιμών ανά χώρα

Λευκορωσία

Μπορεί στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης να έχει «φτάσει στον Θεό», ωστόσο, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δεν ανησυχούν καθόλου για τη ζήτημα. Η πρώτη από αυτές είναι η Λευκορωσία όπου το λίτρο βενζίνης πωλείται για μόλις 0,654 ευρώ. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η χώρα, εξαιτίας των καλών σχέσεων με το Κρεμλίνο, δεν έχει εφαρμόσει εμπάργκο κατά των ρωσικών καυσίμων.

Η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη, η μεταφορά των καυσίμων είναι ακριβώς ίδια με εκείνη προ πολέμου στην Ουκρανία, άρα η τιμή παραμένει χαμηλή.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Λευκορωσία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 24happenings.com, που ασχολείται ενδελεχώς με τα οικονομικά νέα της παγκόσμιας αγοράς, υπάρχουν 9 χώρες στην Ευρώπη που κρατούν την τιμή της βενζίνης κοντά στο 1,5 ευρώ. Συγκεκριμένα, η λίστα με τις φθηνότερες χώρες είναι η εξής:

  1. Λευκορωσία: 0,654 ευρώ ανά λίτρο
  2. Ρωσία: 0,743 ευρώ ανά λίτρο
  3. Ουγγαρία: 1,223 ευρώ ανά λίτρο
  4. Μολδαβία: 1,525 ευρώ ανά λίτρο
  5. Βόρεια Μακεδονία: 1,542 ευρώ ανά λίτρο
  6. Σλοβενία: 1,560 ευρώ ανά λίτρο
  7. Σερβία: 1,566 ευρώ ανά λίτρο
  8. Βουλγαρία: 1,592 ευρώ ανά λίτρο
  9. Ουκρανία: 1, 595 ευρώ /λίτρο

Όπως παρατηρεί κανείς, στη λίστα υπάρχουν δύο χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Πρόκειται για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Η πολύ μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κρατών και της χώρας μας, έχει οδηγήσει αρκετούς κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, να παίρνουν τα αυτοκίνητά τους και να περνούν τα σύνορα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

Γιατί η Ελλάδα είναι την 5η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη

Στον αντίποδα, υπάρχουν 9 χώρες στην Ευρώπη που μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, πουλούν τη βενζίνη περισσότερα από 2,1 ευρώ. Στην πέμπτη θέση φιγουράρει η Ελλάδα. Οι χώρες που βρίσκονται πάνω όσο και κάτω από αυτή προκαλούν έκπληξη. Συγκεκριμένα, η λίστα με τις ακριβότερες χώρες είναι η εξής:

  1. Νορβηγία: 2,622 ευρώ ανά λίτρο
  2. Δανία: 2,455 ευρώ ανά λίτρο
  3. Φινλανδία: 2,363 ευρώ ανά λίτρο
  4. Ισλανδία: 2,321 ευρώ ανά λίτρο
  5. Ελλάδα: 2,277 ευρώ ανά λίτρο
  6. Μονακό: 2,263 ευρώ ανά λίτρο
  7. Ολλανδία: 2,257 ευρώ ανά λίτρο
  8. Σουηδία: 2.217 ευρώ ανά λίτρο
  9. Γερμανία: 2.154 ευρώ ανά λίτρο

Από τα στοιχεία παρατηρείται κάτι φοβερό. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω μόνο από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, στις οποίες το επίπεδο ζωής είναι πολύ υψηλότερο από το ελληνικό και πάνω από το Μονακό. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα που ισχύει στη χώρα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της ΕΕ με τον συνολικό φόρο να αγγίζει το 0,7 ευρώ ανά λίτρο.

Παρά τις εισηγήσεις αρκετών, το ελληνικό κράτος δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση για τη μείωση του φόρου, ο οποίος θα έφερνε και πτώση της τιμής του λίτρου της βενζίνης. Αντίθετα, ο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως το σκαρφάλωμα της τιμής στα 2,7 ευρώ στα ελληνικά νησιά κάνει καλό στη χώρα, καθώς βοηθά στην αύξηση των εσόδων κατά την τουριστική περίοδο.

Την ίδια ώρα, μία από τις χώρες που κρατά ακόμη σχετικά σταθερές τις τιμές στη βενζίνη είναι η Κύπρος, η οποία, ελέω της κρίσης της Ουκρανίας, αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο να μειώσει τόσο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (από 0,36 ευρώ ανά λίτρο σε 0,33 ευρώ) και το ΦΠΑ στα καύσιμα (από το 24% στο 16%). Ενδεικτικό είναι πως σήμερα η τιμή του λίτρου βενζίνης στη χώρα έχει διαμορφωθεί στα 1,718 ευρώ.

Πηγή : oneman.gr