Mesimvrini S.A.

Άνοιγμα του Χουάν Γκουαϊδό στην Κίνα .

Έκκληση στην Κίνα, έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς εταίρους του καθεστώτος της Βενεζουέλας, απήθυνε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να σταματήσει το Πεκίνο να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Βρίσκοντας γόνιμο έδαφος σε μία δήλωση του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία η Κίνα «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Καράκας ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» και άρα προετοιμάζεται για ένα μέλλον χωρίς τον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς συμφέρον της να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας.

«Ο Μαδούρο απομονώνεται καθημερινά και ενεργεί μόνος», τόνισε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην «South China Morning Post», χαρακτηρίζοντας την Κίνα – τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της Βενεζουέλας – «έναν θεμελιώδη παγκόσμιο παίκτη με τον οποίο θα ήθελε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της Βενεζουέλας».

Επισήμως, το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο. Αφότου ωστόσο ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι η στήριξη αυτή δεν θα είναι παντοτινή.

«Ανεξάρτητα από την πορεία των πραγμάτων, η συνεργασία Κίνας – Βενεζουέλας, δεν θα πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας την Παρασκευή, παραμονή των νέων μεγάλων διαδηλώσεων στο Καράκας το Σάββατο.

Εκτιμάται ότι η Κίνα έχει χορηγήσει στη Βενεζουέλα από το 2007 δάνειο ύψους 62 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει ππετρελαϊκές πηγές, συμβάσεις κατασκευαστικών έργων και κυρίως ένα γεωπολιτικό προβάδισμα σε μία περιοχή την οποία οι ΗΠΑ θεωρούσαν επί μακρόν «πίσω αυλή» τους, αναφέρει η «Guardian».

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό. Στο πλευρό του Μαδούρο παραμένουν η Ρωσία και η Τουρκία.

Πηγή :  naftemporiki.gr