Mesimvrini S.A.

Χάνει ο Ερντογάν τις εκλογές έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Χάνει ο Ερντογάν τις εκλογές έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν υστερεί δημοσκοπικά έναντι των πέντε πιθανών αντιπάλων του. Η στάση ωστόσο των αναποφάσιστων μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κερδίζει το δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 σε καμία περίπτωση και έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, δείχνει νεότερη δημοσκόπηση στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας MetroPOLL για τον μήνα Ιούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν, υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, φαίνεται ότι περνάει μεν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, υστερεί ωστόσο έναντι των πέντε πιθανών, με τα έως τώρα δεδομένα, αντιπάλων του. Η στάση ωστόσο των αναποφάσιστων μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα, ανάλογα με τον αντίπαλο που θα έχει απέναντί του.

Συγκεκριμένα, η MetroPOLL απευθύνθηκε σε 2.091 Τούρκους πολίτες σε 26 πόλεις, το χρονικό διάστημα 11 έως 16 Ιουλίου και έθεσε το ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αν ο ένας υποψήφιος ήταν ο Ερντογάν και ο άλλος ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται μεταξύ τους εν όψει της κάλπης του 2023.

Ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν ο δήμαρχος της Αγκυρας

Ο αντίπαλος που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός έναντι του Ερντογάν και από τον οποίο θεωρείται σίγουρο ότι θα χάσει, είναι ο νυν δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μέλος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με ερείσματα και στον εθνικιστικό χώρο.

Ο Μανσούρ Γιαβάς είναι ο μοναδικός αντίπαλος έναντι του οποίου ο Ερντογάν μένει στο δεύτερο γύρο των εκλογών κάτω του 38%, ενώ έναντι των υπολοίπων πιθανών αντιπάλων ξεπερνά το 41,2% και φθάνει μέχρι το 42,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ερντογάν εξασφαλίζει στον δεύτερο γύρο μόλις το 37,7% των ψήφων έναντι του 53,9% του Γιαβάς, τουτέστιν 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Οι αναποφάσιστοι, στην περίπτωση αυτή, αποτελούν το 8,4%.

Αντιθέτως, ο Ερντογάν τα καταφέρνει λίγο καλύτερα, παρ’ όλο που είναι και πάλι ηττημένος, έναντι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 42,3% των ψήφων, έναντι του 48,6% του Ιμάμογλου και με τους αναποφάσιστους να φτάνουν στο 9,1%.

Σε περίπτωση που στο δεύτερο γύρο ο Ερντογάν έχει αντίπαλο της πρόεδρου του δεξιού Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, το εκλογικό ποσοστό του φτάνει επίσης στο 42,3%, ωστόσο η Ακσενέρ, αν και νικήτρια με 46,4%, η τύχη της θα κριθεί από τους αναποφάσιστους που φτάνουν το 11,3%

Με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Οικονομικών των δικών του κυβερνήσεων, Αλί Μπαμπατζάν, ο Ερντογάν παίρνει το 42,7% των ψήφων, έναντι 44,5%.

Ο αντίπαλος που ευνοεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο -και αυτό είναι το αξιοσημείωτο της τουρκικής πολιτικής ζωής, είναι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με αντίπαλο τον πρόεδρο του CHP ο Ερντογάν παίρνει στον δεύτερο γύρο το 42,7% των ψήφων, έναντι του 45,4% του Κιλιτσνάρογλου και το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε αυτή την περίπτωση το 11,9% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες από την εταιρεία ερευνών στο ερώτημα: «Τι θα ψηφίσετε αν δεν σας ικανοποιεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης;». Το 40% δηλώνει ότι θα ψηφίσει οποιονδήποτε εκτός του Ερντογάν, το 12,9% δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και το 42% δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσει να ψηφίσει τον Ερντογάν.

Oι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου 2023, ωστόσο δεν αποκλείεται να διεξαχθούν νωρίτερα.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Μάιο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, συγκεντρώνουν γύρω στο 40%, πολύ λιγότερο από το 54% που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές του 2018.

Συγκεκριμένα, μετά την αναγωγή των αποτελεσμάτων, ώστε αυτά να περιλαμβάνουν τους αναποφάσιστους και όσους δεν απάντησαν στην έρευνα, το ΑΚΡ παίρνει 32,7% και το ΜΗΡ μόλις 8% και δεν περνάει καν το όριο του 10% για να εκλέξει βουλευτή στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την εκλογική πτώση της κυβερνητικής παράταξης, στην έρευνα εκείνη που έγινε πριν από δύο μήνες, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικού Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν σημείωνε κάποια αξιόλογη άνοδο και έμενε στο 22,6%, το δεξιό κόμμα IYI λάμβανε 15,1%, απορροφώντας μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΜΗΡ με τους οποίους έχει ιδεολογική συγγένεια, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 13,8%.

Πηγή : cnn.gr