Mesimvrini S.A.

Φινλανδία-Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Οι fast track διαδικασίες ένταξης και το επερχόμενο παζάρι με την Τουρκία

sweden_finland_nato_xr

Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία αναμένεται εντός της εβδομάδας και κατόπιν θα «τρέξει»  η αξιολόγηση  – Ευκαιρία να εξαργυρώσει την συγκατάθεσή του με σημαντικά ανταλλάγματα είδε ο Ερντογάν

Oι εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πλέον, τρέχουν γρήγορα. Οι γεωπολιτικές αλλαγές είναι τεκτονικές. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσαν στο προεδρικό Μέγαρο. Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», ανταπάντησε το Κρεμλίνο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως ελπίζει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή. Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς την Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται εντός της εβδομάδας, ενώ η αξιολόγηση που περιλαμβάνει δύο στάδια θα «τρέξει» επίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σουηδία. «Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στην συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κίνηση δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Όπως και να έχει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπρωξε τις δύο χώρες να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητάς τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η διαδικασία ένταξης και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα είναι φαστ τρακ. Σήμερα, Δευτέρα, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ τίθεται στη σουηδική Βουλή με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον να διευκρινίζει ότι οι όροι ένταξης είναι να μην εγκατασταθούν στη χώρα της ούτε πυρηνικά όπλα ούτε νατοϊκές βάσεις.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εκτός από την Άγκυρα. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μάλιστα, ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά η Τουρκία δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Είναι εμφανές, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είδε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξαργυρώσει την συγκατάθεσή του με σημαντικά ανταλλάγματα.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, επανέφερε ξανά τη ρητορική περί «τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενος στο κουρδικό PKK. Ταυτόχρονα αξιώνει την άρση του εμπάργκο εξαγωγής οπλικών συστημάτων όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά από το σύνολο των μελών της Συμμαχίας! Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να της χαλάσει τη μαγιά. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας». Στην πραγματικότητα, όλα δείχνουν πως θα γίνει παζάρι με την Άγκυρα, αλλά με τους Αμερικανούς να προσφέρουν ανταλλάγματα. Ποια και πόσα θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Πηγή : protothema.gr