Mesimvrini S.A.

Τριμερής: Μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο – Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία

Τριμερής: Μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο - Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία

Η Αθήνα ως οικοδέσποινα φιλοξενεί το ένατο ραντεβού του τριμερούς σχήματος συνεργασίας στο οποίο επενδύει συστηματικά ο άξονας Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου.

Από την συνάντηση της Λευκωσίας, σχεδόν πριν από έναν χρόνο, το περιβάλλον παραμένει αμετάβλητο σε ότι αφορά στον τουρκικό αναθεωρητισμό και στις πρακτικές εκφάνσεις του.

Οι συμφωνίες όμως, αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Γαλλία, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, αλλά και τα ενεργειακά deal Αθήνας και Καΐρου, δημιουργούν ένα διαφορετικό σκηνικό όπου θα στηθεί το τραπέζι των τριών ηγετών.

Η άφιξη δε στη χώρα μας, του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμπίπτει χρονικά, με την πρόσφατη υπογραφή μεταξύ των δυο αρμόδιων υπουργείων Ενέργειας Μνημονίου Συνεργασίας, για την ηλεκτρονική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. Ακόμη ένα «όπλο» στην εδραίωση της διμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, καθώς από αυτήν θα διέρχεται το καλώδιο που θα ποντιστεί για την πρώτη, ιστορικά, σύνδεση της ευρωπαϊκής με την αφρικανική ήπειρο. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική. Επιπλέον αποτελεί για ένα έργο που θα μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Μάλιστα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται και η υπογραφή ακόμη μιας συμφωνίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ δεν παραβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Άγκυρα έχει εντείνει την υπόθεση γοητείας προς το Κάιρο.

Στον αντίποδα η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανεβάζει συνεχώς το επίπεδο ενίσχυσης του πλέγματος των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας. Όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, θα επαναβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός σε αυτά τα σχήματα αλλά και στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από αυτά, σε σειρά από τομείς με αιχμή εκείνον της ενέργειας. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο. Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Το πρόγραμμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi.

Στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στις 13:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Στις 19:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή : cnn.gr