Mesimvrini S.A.

Τουρκία: Φόβοι για περαιτέρω όξυνση του κλίματος ενόψει των εκλογών της Κυριακής

Παρέμβαση των ΗΠΑ, τι ζητούν από Αγκυρα – Αλληλοκατηγορούνται Ερντογάν και Ιμάμογλου για «προβοκάτσια» στα σοβαρά επεισόδια κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στο Ερζερούμ 

erdogan-ekloges

Με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει εκλογή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την Α΄ Κυριακή, το πολιτικό κλίμα οξύνεται επικίνδυνα στην Τουρκία μετά και το περιστατικό κατά του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ. Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για περαιτέρω εκτράχυνση του κλίματος, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από τους οπαδούς της, με τα κυβερνητικά κόμματα να … «ποντάρουν» στην ένταση.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζητούν ευθέως από την Άγκυρα και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να διασφαλίσουν μια «δημοκρατική διαδικασία, ελεύθερη και δίκαιη» για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

5,5 μονάδες ανάμεσα σε Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν

Επικράτηση της αντιπολίτευσης και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο των κρίσιμων εκλογών της Κυριακής, δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην Τουρκία.. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρίας Mac o Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 50,9%, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθεί με 45,4%. Η διαφορά ανάμεσά τους αγγίζει τις 5,5 μονάδες, με τους δύο βασικούς αντιπάλους να αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Συγκεκριμένα:

• Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου)

• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1)
• Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7)

• Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Όσον αφορά τα αποτελέσματα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ)) να προηγείται ελαφρά του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου (CHP).

• Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 (+1.1)
• Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 (+1.0)

• (Φιλοκουρδικό) YSP: 10.4 (+0.9)
• Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP): 6.6 (-0.6)

• «Καλό Κόμμα»( İYİ): 12.6 (+0.9)
• Άλλο: 3.4 (-3.3)

Αλληλοκατηγορίες Ερντογάν – Ιμάμογλου για προβοκάτσια στο Ερζερούμ

Μετά τα σοβαρά επεισόδια της Κυριακής στο Ερζερούμ, όπου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχτηκε επίθεση με πέτρες από «Γκρίζους Λύκους», ο Ερντογάν επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, φτάνοντας στο σημείο να τον κατηγορήσει δημόσια για … προβοκάτσια. «Με την δική τους προβοκάτσια βγάζουν φασαρία και μετά δίχως να ντρέπονται προσπαθούν να αμαυρώσουν στις πόλεις μας» δήλωσε, πολώνοντας περαιτέρω το κλίμα στο finish του προεκλογικού αγώνα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε επίθεση με πέτρες από 200 άτομα περίπου, τα οποία πρόσκεινται στο Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης και το ισλαμιστικό κόμμα Huda-Pa που στηρίζουν τον Ερντογάν. Το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την έναρξη της ομιλίας του από την οροφή ενός λεωφορείου. Τελικά ο Ιμάμογλου, που έκανε λόγο για «προβοκάτσια» αφού οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες δεν έπραξαν το παραμικρό, φυγαδεύτηκε από την ασφάλειά του αφού τα επεισόδια συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εννέα οπαδοί του Ιμάμογλου τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Μιλώντας για τα επεισόδια στο Ερζερούμ, σε προεκλογική εκδήλωση στο Ικόνιο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως οι πέτρες που δέχτηκε στο Ερζερούμ δεν είχαν στόχο τον ίδιο, αλλά τον λαό και τη δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία για προβοκάτσια.

«Θα υπάρξουν αυτοί που κάνουν προβοκάτσιες. Μπορεί να είναι τώρα ανάμεσα σας. Ζούμε δύσκολους καιρούς θα προσπαθήσουν να σας προκαλέσουν» δήλωσε, ζητώντας ουσιαστικά αυτοσυγκράτηση. «Αυτοί ρίχνουν πέτρες, εμείς θα απαντήσουμε με τριαντάφυλλα» τόνισε, κρατώντας ένα τριαντάφυλλο στο χέρι, επαναλμβάνοντας πως οι δράστες της επίθεσης θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Μήνυμα Ουάσιγκτον για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

Σε μια «δημοκρατική διαδικασία, ελεύθερη και δίκαιη» ευελπιστούν οι ΗΠΑ για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν που το τελευταίο διάστημα εντείνει τη ρητορική του κατά της Ουάσιγκτον -και της Δύσης γενικότερα- κατηγορώντας ευθέως για παρέμβαση υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. «Όλοι εργάζονται για εκείνη», δήλωσε για την αντιπολίτευση, λέγοντας για δυτικά ΜΜΕ και … γκιουλενιστές πως «δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο». Την Τρίτη μάλιστα κατηγόρησε τον βασικό του αντίπαλό πως είναι έτοιμος να παραδώσει τη χώρα στο ΔΝΤ και τους ξένους τοκογλύφους. «Bye Bye Κεμάλ, θα πρέπει να πας στους τοκογλύφους στο Λονδίνο. Δεν είναι καλοί για σας. Αλλά ούτως ή άλλως δεν θα κερδίσετε τις εκλογές» δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στο Κιρκαρελί.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ τονίζουν με νόημα πως παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και τις εξελίξεις αλλά «δεν παίρνουν θέση στις εκλογές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής : «Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές. Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Τσαβούσογλου: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα F-35»

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορά και στο θέμα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής F-35 λόγω απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, επαναλαμβάνοντας πως η θέση της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει.

«Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

Νωρίτερα πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ξεκαθαρίσει πως επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι η απόκτηση F-35, λέγοντας πως η Τουρκία κατασκευάζει το δικό της εθνικό μαχητικό.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τους λέμε “επιστρέψτε τα χρήματα μας”, διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» τόνισε, συνεχίζοντας : «Aπο το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μας είπαν “δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος να το έχουμε εμείς. Να τους εξετάσουμε”. Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε», δήλωσε.

Πηγή : protothema.gr