Mesimvrini S.A.

Πώς Ισπανία και Αργεντινή έφτασαν να ανταλλάζουν ειρωνείες και βαρύτατες προσβολές

«Διεφθαρμένη» αποκάλεσε τη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού Σάντσεθ – «Κάτι παίρνει ο Μιλέι» δήλωσε Ισπανός υπουργός

sanchez-milei-arthroy

Κλιμακώνεται λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο διπλωματικός πόλεμος Ισπανίας και Αργεντινής, με υπερατλαντική ανταλλαγή βαρύτατων προσβολών, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, σε δημόσια ομιλία του -και δη επί ισπανικού εδάφους- αποκάλεσε «διεφθαρμένη» τη σύζυγο του κεντρο-αριστερού πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο Μιλέι ειρωνεύτηκε, επίσης, αγρίως τον Σάνσεθ, για την απόφασή του να μην παραιτηθεί παρά την εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα στα πεπραγμένα της Μπιγκόνια Σάντσεθ.

Η εμπρηστική δήλωση του Χαβιέρ Μιλέι, από το βήμα της πανευρωπαϊκής συνάθροισης ακροδεξιών πολιτικών στη Μαδρίτη την προηγούμενη Κυριακή «Europa Viva 24», στην οποίαν παρέστη ως προσκεκλημένος του υπερ-συντηρητικού ισπανικού κόμματος Vox, ήταν η εξής: «Οι παγκόσμιες ελίτ δεν καταλαβαίνουν πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η εφαρμογή σοσιαλιστικών ιδεών, επειδή βρίσκονται στον κόσμο τους, πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Δεν ξέρουν τι είδους κοινωνία και κράτη μπορεί να δημιουργήσει ο σοσιαλισμός, τι είδους είναι οι άνθρωποι που γαντζώνονται στην εξουσία, σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει η ζημιά που προκαλούν. Ακόμη και με μια διεφθαρμένη σύζυγο, κάποιος απλώς παίρνει πενθήμερη άδεια από το γραφείο του, για να σκεφτεί τι θα κάνει. Το πράγμα βρωμάει όταν η ίδια σου η γυναίκα είναι διεφθαρμένη».

Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και οργίλη. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απαίτησε επίσημη συγνώμη και ανάκληση των προσβολών από τον πρεσβευτή της Αργεντινής στην Ισπανία, Ρομπέρτο Μπος. Εκ μέρους του Μιλέι όμως δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Ο ίδιος είπε μόνο ότι «εγώ δεν αναφέρθηκα σε κανέναν προσωπικά» -μολονότι ήταν πασίδηλο ότι «φωτογράφιζε» το ζεύγος Σάντσεθ. Επιπλέον, ο Χαβιέρ Μιλέι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από κανέναν.

Η επόμενη κίνηση των Ισπανών ήταν να ανακαλέσουν την πρέσβειρά τους, Μαρία Χεσούς Αλόνσο από το Μπουένος Άιρες, προσωρινά σε πρώτη φάση, αλλά επ’ αόριστον πλέον, όπως αποφασίστηκε λίγες ώρες αφ’ ότου η κα Αλόνσο έφτασε στη Μαδρίτη. Παράλληλα, ο υπουργός Αλμπάρες επιτέθηκε στους Αργεντίνους, χαρακτηρίζοντας σαν «πρωτοφανή πρόκληση στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο, όπου ένας πολιτικός ηγέτης να μεταβαίνει στην πρωτεύουσα ξένης χώρας και να προσβάλει τους θεσμούς της, επιχειρώντας απροκάλυπτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της».

Από την πλευρά του ο Μιλέι χαρακτήρισε σαν «μπούρδες» και «σοσιαλιστική αλαζονεία» την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του. Τονίζοντας παράλληλα ότι «εγώ δεν θα κάνω το λάθος να απαντήσω αποσύροντας τον πρεσβευτή μας στην Ισπανία».

Για την ιστορία, ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος βρέθηκε στη Μαδρίτη ιδιωτικά, εξού και δεν συναντήθηκε με κανένα κυβερνητικό στέλεχος, επιτέθηκε στον ισπανό πρωθυπουργό εξ αφορμής υπόθεσης στην οποίαν φέρεται ως εμπλεκόμενη η Μπιγκόνια Σάντσεθ. Η οποία ελέγχεται για το ρόλο της στην εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης προς κάποιες συγκεκριμένες ισπανικές εταιρείες του τουριστικού κλάδου, που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας συνεπεία των lockdown κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας Covid-19.

Εν συντομία η Σάντσεθ ελέγχεται για το πώς χρησιμοποίησε αθέμιτα την επιρροή της ώστε ο τουριστικός όμιλος Globalia, ως ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Air Europa, να λάβει το Νοέμβριο του 2020 ένα προνομιακό δάνειο διάσωσης από το ισπανικό δημόσιο, ύψους 475 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, μια άλλη διάσταση της τρέχουσας ισπανο-αργεντίνικης κρίσης, αφορά σε μια χυδαία προσβολή η οποία εκτοξεύτηκε από Ισπανό υπουργό προς τον Χαβιέρ Μιλέι. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε, είπε ότι ο Μιλέι «κάτι έπαιρνε» στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία και τον οδήγησε στην προεδρία της χώρας του. Ο Πουέντε ανακάλεσε τη δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς την σαν ένα «πολύ μεγάλο ολίσθημα», φαίνεται όμως ότι η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Όπως και να ‘χει, η τρέχουσα διπλωματική κρίση διαχέεται στο εσωτερικό αμφοτέρων των πλευρών. Στη μεν Ισπανία, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση Σάντσεθ ότι υπερβάλλει σε ευθιξία. «Παριστάνετε τους υπερευαίσθητους για να αποκομίσετε οφέλη στις Ευρωεκλογές» είναι η άποψη του Partido Popular, «ενώ με αυτά που κάνετε, δυσκολεύετε τις εξαγωγές της Ισπανίας στην Αργεντινή. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να καθορίζεται από τις διαθέσεις ενός προσώπου» τόνισε εκπρόσωπος του PP, εννοώντας προφανώς τον Πέδρο Σάντσεθ. Τον οποίον το Λαϊκό Κόμμα κατηγορεί περαιτέρω για υποκρισία, εφόσον «η ίδια κυβέρνηση που δεν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία, ύστερα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αποσύρει τώρα την πρέσβειρά μας από την Αργεντινή. Μόνο και μόνο επειδή ο κος Σάντσεθ ένιωσε ότι θίγεται από μια λέξη που χρησιμοποίησε ο Χαβιέρ Μιλέι σε μια ομιλία του».

Την ίδια στιγμή στην Αργεντινή, η τοπική αντιπολίτευση, κατηγορεί τον Χαβιέρ Μιλέι για αδικαιολόγητες σπατάλες, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, ειδικά για τα συχνά και πολυδάπανα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ειδικά, δε, για την «περιοδεία» του σε ΗΠΑ, Ελβετία, Ισραήλ, Ιταλία και Ισπανία. Ο συνασπισμός Hacemos Coalición Federal θεωρεί ότι αυτές οι αποστολές του Μιλέι εξυπηρετούν μόνο την προσωπική προβολή του, σαν «Αργεντίνου Τραμπ» και όχι τα συμφέροντα της χώρας τους, εφόσον έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Χαβιέρ Μιλέι εξελέγη υποσχόμενος μεταξύ πολλών άλλων να περικόψει άμεσα και δραστικά τις δαπάνες της «πολιτικής ελίτ».

Πηγή : protothema.gr