Mesimvrini S.A.

Ουκρανία: Μετά τους Patriot οπλικά συστήματα σκέφτεται να στείλει και η Γερμανία

Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία μια συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, ικανή να προστατεύσει μια πόλη

Η Γερμανία θα εξετάσει τι άλλα οπλικά συστήματα μπορεί να στείλει στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Ρωσίας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

«Μετά την παράδοση Patriot, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να προμηθεύσουμε επιπρόσθετα, καθώς ξέρουμε πως πως αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σώζουν ζωές», είπε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ.

Η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία μια συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, ικανή να προστατεύσει μια πόλη.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν και αυτές συστοιχίες Patriot, που πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε στην Πολωνία, μαζί με τα γερμανικά πληρώματά τους. Όμως το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση της Βαρσοβίας να αναπτυχθούν στην ουκρανική επικράτεια, με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γερμανοί στρατιωτικοί στην Ουκρανία και ότι θα χρειαζόταν πολύμηνη εντατική εκπαίδευση για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ουκρανοί στρατιωτικοί.

Κρεμλίνο για Patriot: Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο στη Ρωσία μέσω Ουκρανίας

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην ανακοίνωση της αποστολής από τις ΗΠΑ προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε επικοινωνία με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει ετοιμότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι και ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή των Patriot που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, δεν θα συμβάλλει στη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δεν θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στόχους της.

Επίσημη πρόσκληση στον Ζελένσκι να επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σχεδιασμός της οποίας διήρκησε περισσότερο από 10 ημέρες μετά την επίσημη πρόσκληση από την Ουάσιγκτον προς το Κίεβο, φαίνεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί σύντομα και στην Ευρώπη.

Πηγές εντός της Κομισιόν αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνουν σήμερα πως εχθές εστάλη επίσημη πρόσκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να βρεθεί στις Βρυξέλλες σε ειδική έκτακτη ολομέλεια στις 3 Φεβρουαρίου προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης της χώρας του και από τα βασικότερα θερμικά όργανα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη πρόταση έχει ληφθεί από το επιτελείο του Ζελένσκι και ο ίδιος εμφανίζεται θετικός στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Το σύστημα Patriot θα «ενισχύσει σημαντικά» την ουκρανική άμυνα

Σημειώνεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου των ΗΠΑ, είπε πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι «ελεημοσύνη» αλλά «επένδυση».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

Πηγή : cnn.gr