Mesimvrini S.A.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την «επόμενη ημέρα» της κατάρρευσης της SVB

Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed προβλέπουν οι αναλυτές – Πώς αξιολογούν τις παρεμβάσεις για περιορισμό του κινδύνου – Γιατί φοβούνται και θεωρούν πιο σίγουρη την ύφεση.

Η κατάρρευση της SVB και η διάσωση των καταθέσεων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ επηρεάζουν τόσο την οικονομία της χώρας όσο και τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια της Fed

Η άμεση παρέμβαση των αρχών για την προστασία των καταθετών και του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ενδέχεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να υποστηρίξει την αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αλλά να δημιουργήσει προβλήματα σε μακροπρόθεσμο. Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του τομέα των χρηματοοικονομικών παραθέτουν κι αυτά τις δικές τους εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Pershing Square, Μπιλ Άκμαν, αναμένονται περισσότερες καταρρεύσεις τραπεζών, ενώ ο Chief Investment Officer (CIO) της DoubleLine Capital, Τζέφρι Γκούντλαχ, τόνισε πως οι κινήσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ τώρα πια υποδεικνύουν την άμεση δημιουργία ύφεσης.

Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα παρέχει δάνεια με διάρκεια μέχρι και ένα έτος σε αντάλλαγμα με τίτλους τους οποίους η Fed αποτιμά στην ονομαστική τους αξίας (100 σεντ/δολάριο). Η κεντρική τράπεζα, όμως, τόνισε πως θα μπορέσει να προσφύγει και πέραν της εξασφάλισης αυτής, υποδεικνύοντας πως αναμένει προβλήματα σε ό,τι αφορά ορισμένους από τους τίτλους αυτούς.

Ιδού οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg:

Μπιλ Άκμαν – Pershing Square

«Όλο και περισσότερες τράπεζες θα καταρρεύσουν παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά τουλάχιστον έχουμε, πια, γνώση του πως θα αντιδράσουν οι ρυθμιστικές αρχές. Η κυβέρνησή μας έλαβε σωστά μέτρα, ενώ η παρέμβασή της δεν αποτελεί bailout. Οι τραπεζίτες οι οποίοι έκαναν λάθος θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αντίστοιχες συνέπειες. Οι επενδυτές και οι ομολογιούχοι οι οποίοι δεν άσκησαν αρκετή εποπτεία στις τράπεζες θα χάσουν τα πάντα».

Τζέφρι Γκούντλαχ – DoubleLine Capital

«Εάν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί, η Fed θα προχωρήσει σε δανεισμό με 100 σεντ/δολάριο για περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν αξία υπό των 40 σεντ. Πρόκειται για μία επικίνδυνη επιλογή».

Πρίγια Μίσρα – TD Securities

«Ακόμα κι αν πουληθεί η SVB, οι ανησυχίες όσον αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος θα παραμείνουν. Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών. Τα στάνταρ τραπεζικού δανεισμού, όμως, ενδέχεται να επιδεινωθούν, αυξάνοντας το ρίσκο. Παράλληλα, εκτιμούμε πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, με ανώτατο όριο στο 5,75% στο εγγύς μέλλον».

Μάικλ Έβερι, Μπεν Πίκτον – Radobank

«Εάν η Fed υποστηρίζει κάθε ίδρυμα το οποίο δέχεται, πια, πίεση λόγω των επιτοκίων, προχωρεί σε μία de facto χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής».

Πολ Άσγουορθ – Capital Economics

«Εάν κανείς το σκεφτεί λογικά, η παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα ήταν αρκετή για την πρόληψη οποιασδήποτε μετάδοσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η πιθανότητα μετάδοσης του προβλήματος, όμως, βασίζεται πάντα στον παράλογο φόβο, οπότε υπάρχει πιθανότητα για νέα κατάρρευση τραπεζών»

Γιάν Χάτζιους – Goldman Sachs

«Δεδομένου του πρόσφατου στρες στο τραπεζικό σύστημα, αναμένουμε πως η FOMC ενδέχεται να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 22 Μαρτίου. Παραμένουμε αβέβαιοι όσον αφορά τις μελλοντικές της αποφάσεις».

Έρικα Νατζαριάν – UBS Securities

«Πιστεύουμε πως οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές θα ανακάμψουν. Οι πελάτες μας ενδέχεται να επιλέξουν τράπεζες με αυξημένη ρευστότητα και κεφάλαια όπως JPMorgan, BofA και Wells Fargo».

Τζον Μπρόμστεντ – ANZ Group

«Το μέγεθος και η ταχύτητα της παρέμβασης θα περιορίσουν τις ανησυχίες στον κλάδο. Όπως έγινε και με την πρόσφατη κρίση στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι ρυθμιστές θα καταφέρουν να περιορίσουν το ρίσκο και οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης. Η ισοτιμία του δολαρίου θα καταγράψει μείωση, ακόμα κι όταν η κρίση αυτή τελειώσει».

Πηγή : newmoney.gr