Mesimvrini S.A.

ΟΗΕ: Το ΣΑ καλεί τους Χούθι να βάλουν «άμεσο τέλος» στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Καλεί όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των ανταρτών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καλεί τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια ώρα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικά πλήγματα.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν συνεχίζουν τις εκτοξεύσεις drones και πυραύλων εναντίον πλοίων που έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ στην ζωτικής σημασίας για το εμπόριο περιοχή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ, κανένα κατά και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε «θα υπάρξουν συνέπειες» για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να μετριάσει τις εντάσεις.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν αποστείλει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος της επιχείρησης Prosperity Guardian, μιας πολυεθνικής προσπάθειας που αποτελείται από περισσότερες από 20 χώρες για τη διαφύλαξη της ναυτιλίας σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «τουλάχιστον 24» επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «από τη 19η Νοεμβρίου».

Αξιώνει οι Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις αυτές, «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, το οποίο έχει 25μελές πλήρωμα. Παραμένει στα χέρια των υεμενιτών ανταρτών από τη 19η Νοεμβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένοντας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, «καταγράφει» το δικαίωμα των κρατών μελών να προστατεύουν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις, σημειώνεται στο κείμενο.

Οι ενστάσεις της Ρωσίας και το εμπάργκο όπλων

Ο ναυτικός σχηματισμός υπό τις ΗΠΑ, με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», στηλίτευσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η απόφαση, επισημαίνοντας τις παραβιάσεις «μεγάλης κλίμακας» του εμπάργκο όπλων σε βάρος των Χούθι, τονίζει την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» ως προς το ζήτημα αυτό και «καταδικάζει τις παραδόσεις όπλων» στους Χούθι.

Κατά την πιο πρόσφατη έκθεση ειδικών στους οποίους έχει ανατεθεί από το ΣΑ να επιτηρούν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, συνταγμένη τον Νοέμβριο, οι Χούθι «ενισχύουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, χερσαίες και ναυτικές, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων, καθώς και το οπλοστάσιό τους σε πυραύλους και drones, κατά παραβίαση του εμπάργκο».

Το κείμενο καλεί εξάλλου να αντιμετωπιστούν «στη ρίζα» προβλήματα που συντείνουν στην κρίση, «συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που συμβάλλουν στις περιφερειακές εντάσεις».

Η Ρωσία, τρεις τροποποιήσεις της οποίας στο σχέδιο απόφασης καταψηφίστηκαν, ήθελε να προστεθεί συγκεκριμένα στους παράγοντες που προκαλούν εντάσεις «ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας».

Το να γίνει η σύνδεση με τη Γάζα «θα ενθάρρυνε τους Χούθι και δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για το Συμβούλιο (Ασφαλείας), νομιμοποιώντας αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», αντέταξε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταφερόμενη εναντίον της «οικονομικής και υλικής» υποστήριξης του Ιράν στους Χούθι.

«Δεν γίνεται να παραβλέψουμε την πηγή του προβλήματος (…) Γνωρίζουμε ότι το Ιράν εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε, καλώντας την Τεχεράνη να «επιλέξει».

Πηγή : naftemporiki.gr (με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ)