Mesimvrini S.A.

Ερντογάν: Τι φοβάται για τις εκλογές στην Τουρκία – Οι εκτιμήσεις και οι ημερομηνίες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει έτοιμος να θριαμβεύσει, αλλά η στροφή σε μια πιο «επιθετική» προεκλογική πολιτική δείχνει την ανησυχία του

Βέβαιος για την επανεκλογή του εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό δίκτυο, λέγοντας ότι δεν έχει καμία ανησυχία για το αν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέντεξη στο αμερικανικό PBS τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν στη Ν. Υόρκη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

«Δεν ανησυχούμε για τη νίκη στις εκλογές», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. «Κανείς δεν θα μας αντικαταστήσει, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική».

Μάλιστα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μεν ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα, αλλά διευκρίνισε:

«Υπάρχει η ήττα με μεγάλη διαφορά και η μη νίκη. Αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε τέτοια θέση, που μας επιτρέπει να θριαμβεύσουμε».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, για τις οποίες ανέφερε ότι δεν είναι ιδανικές, επειδή οι εμπορικές συναλλαγές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίπεδο που είναι σήμερα.

«Και στην αμυντική βιομηχανία, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, έχουμε εκκρεμές ζήτημα για τα F-16. Έχουμε προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, όμως, λαμβάνονται συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι και τόσο σύνηθες ανάμεσα σε δύο φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Βοήθεια από τη Ρωσία;

Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, αλλά και στην Τουρκία, που αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τις εκλογές, γι’ αυτό και έχει στραφεί στη Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική κατάσταση της χώρας του και να αποκαταστήσει την εικόνα της, ανακουφίζοντας τους πολίτες από το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενίσχυση χρειάζεται και η δημοτικότητά του, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά κυρίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του υψηλού ποσοστού της ανεργίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ στη Σουηδία, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, το πιο σημαντικό για τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είναι η επιρροή που μπορεί να ασκήσει σε διπλωματικό επίπεδο, γι’ αυτό και πολλοί Τούρκοι εμπειρογνώμονες, ανάμεσα στους οποίους και πρώην στρατηγοί, εμφανίζονται συχνά να επαναλαμβάνουν δηλώσεις και επιχειρήματα της Μόσχας, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία πριν λίγες μέρες δείχνει ότι το 64% των πολιτών της χώρας πιστεύει ότι οι εκλογές έδωσαν νέο έναυσμα για την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά και πως η Ελλάδα δεν αποτελεί εχθρό τους.

Πάντως, όπως αναφέρει η τουρκική Ahval, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η επανεκλογή του μάλλον δεν είναι τόσο βέβαιη όσο θέλει να δηλώνει, γι’ αυτό και έχει αποφασίσει να στραφεί σε μια πιο «επιθετική» προεκλογική στρατηγική, προκειμένου να αποφύγει την ανατροπή. Το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν μετά τις βουλευτικές τον Μάιο, ενώ ο Ερντογάν ελπίζει ότι αν γίνουν νωρίτερα θα αποφύγει τις φήμες και τις συζητήσεις για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Παράλληλα, ένας από τους στόχους του είναι να προχωρήσει σε αύξηση των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και γενικότερα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μήνες καθοριστικούς για τις εκλογές, πιστεύοντας έτσι θα μπορέσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης στην Τουρκία.

Πηγή : newmoney.gr