Mesimvrini S.A.

Γέφυρα Σερβίων: Λειτουργούσε στα όρια αντοχής – Την σχεδίασε ο Ιταλός της γέφυρας της Γένοβας που έπεσε το 2018

Απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων

sevsd2

Στην τύχη της φαίνεται ότι είχε αφεθεί η γέφυρα Σερβίων, η μήκους 1.372 μέτρων γέφυρα που διασχίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου ενώνοντας τη δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και είχε δοθεί στην κυκλοφορία το 1974.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τελευταίος έλεγχος της γέφυρας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, είχε γίνει το 1995 με τον τελευταίο έλεγχο, το φθινόπωρο του 2022, να αποκαλύπτει μεγάλη ρωγμή στον έκτο σπόνδυλο και οξείδωση του οπλισμού μέσα στο τσιμέντο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο οι ζημιές που προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους, προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τους 350 τόνους τοπικά».

Σημειώνεται, δε, ότι τη συγκεκριμένη γέφυρα σχεδίασε ο ιταλός μηχανικός, Ρικάρντο Μοράντι, ο οποίος είχε μελετήσει και σχεδιάσει τη γέφυρα της Γένοβας στην οποία δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης για 25 χρόνια με αποτέλεσμα την κατάρρευση ενός τμήματος της μήκους 1,2 χλμ., στις 14 Αυγούστου του 2018, που προκάλεσε τον θάνατο 43 ανθρώπων.

«Δεν σας κρύβω πως όταν ανέλαβα το 2019 και έμαθα πως η γέφυρα κατασκευάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό που είχε κατασκευάσει και τη γέφυρα της Γένοβας, ανησύχησα» δηλώνει στα ΝΕΑ ο κ. Κασαπίδης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Στέργιος Πιτούλης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η γέφυρα Σερβίων βρίσκεται στα κατώτατα όρια αντοχής.

Τα μέτρα

Μετά την αποκάλυψη του μεγέθους του προβλήματος ανακοινώθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων.

Πηγή : protothema.gr