Mesimvrini S.A.

Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Μιλώντας στο BBC, η Ντόνελαν τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν. Μιλώντας στο BBC, η Ντόνελαν τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, επειδή «η αποστολή τους θα “άνοιγε τον ασκό του Αιόλου” και θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο».

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν και σημείωσε πως «η άποψή του για αυτό το ζήτημα έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα. Δεν πρόκειται να στείλει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση» ανέφερε η Βρετανίδα υπουργός. Το BBC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρισμοί της Μισέλ Ντόνελαν σχετικά με τον «σωστό» νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα προκαλέσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η Μισέλ Ντόνελαν ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν. «Νομίζω ότι η άποψή του για αυτό παρερμηνεύτηκε και σίγουρα απεικονίστηκε λανθασμένα», είπε. «Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Πηγή : naftemporiki.gr