Mesimvrini S.A.

Τουρκία: Τρίτη ημέρα υποτίμησης για τη λίρα, η Goldman χτυπάει ηχηρό καμπανάκι.

Η Τουρκία ενδέχεται να παγιδευθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, προειδοποιεί η Godlman Sachs, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να περιορίσει τη ρευστότητα της λίρας στο εξωτερικό λειτουργεί ως μπούμερανγκ για την οικονομία. Την ίδια ώρα συνεχίζεται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τις παραδόσεις των F-35.

Το overnight επιτόκιο για την τουρκική λίρα στο Λονδίνο εκτινάχθηκε στο 1.200% τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι τουρκικές τράπεζες προσπαθούσαν να παρακρατήσουν τη ρευστότητα του νομίσματος στις αγορές του εξωτερικού για να ανακόψουν την πτώση της. Παρόλο που έκτοτε έχει υποχωρήσει το επιτόκιο παραμένει εξαιρετικά υψηλό και θα χρειαστεί να περάσει ικανό διάστημα για να ομαλοποιηθούν και πάλι οι συνθήκες, αναφέρει η Goldman σε σημείωμά της στους επενδυτές.

Οι πιέσεις σε τράπεζες και οικονομία θα συνεχιστούν, με συνέπεια το τουρκικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί περισσότερο και από 2,5%, που προέβλεπε έως τώρα το βασικό σενάριο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.  Οι αναλυτές είναι πάντως διχασμένοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει συρρίκνωσή της κατά 1,8% φέτος. Ωστόσο σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters η μέση εκτίμηση των  οικονομολόγων ήταν ανάπτυξη 0,2%.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν συμμερίζεται τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξης με ρυθμούς 2,3% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά.

Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποτιμάται περισσότερο από 2% στις 5,6125 λίρες ανά δολάριο. Έχει υποχωρήσει φέτος περίπου 7%, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της να έρχονται τον τελευταίο μήνα. Πέρυσι η λίρα είχε χάσει το 30% της αξίας της.

Πηγή :  naftemporiki.gr