Mesimvrini S.A.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να “σβήσει” τα νησιά μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο

Πως προέκυψε το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός θα τα πει πρώτα στους συμμάχους και μετά στον Τούρκο πρόεδρο: Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η είδηση της σημερινής ημέρας είναι αναμφίβολα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και αφού ο πρωθυπουργός θα έχει πρώτα θέσει το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας– Λιβύης στη συνεδρίαση, αλλά και θα έχει πρώτα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός δηλαδή θα τα πει πρώτα στους συμμάχους και μετά θα μιλήσει ξεκάθαρα όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές και στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, “με ανοιχτά χαρτιά”.

Το περίγραμμα των όσων θα πει στον Ερντογάν έδωσε ο κ.Μητσοτάκης χθες μιλώντας με συνεργάτες του. Αναμένεται ειδικότερα να διαμηνύσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Αλλά και να επισημάνει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πηγές του οποίου έλεγαν χθες ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα, ανεβάζοντας έτσι εκ νέου την ένταση παραμονές του ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Πως προέκυψε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Από την ελληνική πλευρά τονίζουν ότι υπήρξε αίτημα της τουρκικής πλευράς για διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών. Άλλωστε στην Αθήνα επικρατεί η άποψη ότι η Αγκυρα συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται απομονωμένη διεθνώς, εξ ου και ζητήθηκε η συνάντηση. Η τουρκική πλευρά πάντως ισχυρίστηκε ακριβώς το αντίθετο!

Και παρόλο που ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι “ουδέτερος παρατηρητής” στα ελληνοτουρκικά κάνοντας λόγο για διμερείς διαφορές, στην Αθήνα επισήμαιναν με ικανοποίηση τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η ανακοίνωση μνημονίου κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης είναι προκλητική. Ενώ και η Ρωσία κάλεσε Άγκυρα και Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς πέραν του πρωθυπουργού, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Πέραν της συνάντησης με Ερντογάν, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη κάποια άλλη επίσημη διμερής συνάντηση. Είναι ωστόσο βέβαιον ότι στο περιθώριο της Συνόδου θα τα πει ανεπισήμως, κατ ιδίαν και “στα όρθια” με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και στο Παρίσι και στο Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τα “παιχνίδια” του Ερντογάν. Η Μέρκελ βέβαια δημοσίως έχει αποφύγει να υψώσει τους τόνους (ενδεχομένως λόγω και του μεγάλο αριθμού τουρκικής καταγωγής πολιτών στη Γερμανία), όμως ο Μακρόν δεν έχει διστάσει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Ερντογάν.

Το αυτί της Άγκυρας βέβαια δε φαίνεται να ιδρώνει από τις διεθνείς πιέσεις ή ενδεχομένως συνεχίζει στην τακτική μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων, ελπίζοντας προφανώς σε ένα “συμβιβασμό” για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου κάτι που απορρίπτει βεβαίως η Αθήνα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ.Πέτσας μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει και με το Ισραήλ σε αντίστοιχη συμφωνία όπως αυτή με την Αίγυπτο. Δεν απέκλεισε επίσης, ανάλογα και με το πως θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες.

Τι έγινε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Εν τω μεταξύ χθες φάνηκε να παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας- Τουρκίας για δύο ώρες και να ξεπαγώνουν στη συνέχεια, καθώς κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ρεπορτάζ που μετέδωσαν πρώτα τα κρατικά μέσα. Ειδικότερα τα αρχικά ρεπορτάζ επικαλούνταν πηγές του Άμυνας για πληροφορίες πως οι συζητήσεις με την Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο σταματούν μέχρι νεοτέρας. Κυβερνητικές πηγές όμως στη συνέχεια τόνιζαν ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα με τα ΜΟΕ και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί αίσθηση “αδειάσματος” του κ.Παναγιωτόπουλου, επισήμαιναν δε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας βρισκόταν στο Λονδίνο με τον κ.Μητσοτάκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

-Στις 11.45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ.

-Στις 12.00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

-Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

-Στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Πηγή :  news247.gr