Mesimvrini S.A.

Νοσοκομεία: Σε αναβρασμό το ΕΣΥ λόγω των χιλιάδων αναστολών

Συγκέντρωση Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Παραιτήσεις γιατρών, αναστολή εργασίας ακόμη και σε εμβολιασμένο και χιλιάδες κενά, σκιαγραφούν την σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ με την εφαρμογή των μέτρων κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Μπορεί να είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία οι οποίοι ακόμη και την τελευταία στιγμή πείστηκαν να εμβολιαστούν ώστε να μην απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, όμως πάνω από 8000 είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία αλλά και στο ευρύτερο ΕΣΥ που έλαβαν το σχετικό έγγραφο της αναστολής από τις διευθύνσεις των υπηρεσιών που εργάζονται. Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις συνδικαλιστή γιατρού που αν και εμβολιασμένος έλαβε εντολή αναστολής καθώς και η ομαδική παραίτηση των εργαζομένων στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές του Υπουργείου Υγείας μέχρι χθες είχαν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Επίσης αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης προχθές οι πέντε εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» όπως ανέφερε ο διευθυντής της κλινικής Μπάμπης Μαρκάκης. Η ασφυκτική πίεση στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, με έναν γιατρό υπεύθυνο για 3 κλίνες ΜΕΘ Covid, σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων που δεν είναι στην ειδικότητά τους, τους οδήγησε να υποβάλουν παραίτηση.

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στη βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid -η ύπαρξη των οποίων δεν προβλεπόταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη- και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη» ανέφερε ο διευθυντής.

Χθες επίσης ο Ιατρός Ακτινολόγος, Κώστας Καταραχιάς με ανάρτησή του δημοσιοποίησε την πράξη αναστολής εργασίας από την διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα όπου έχει διοριστεί ως μόνιμος. “Προφανώς είμαι εμβολιασμενος από το Γενάρη αλλά συμμετέχω στην απεργία αποχή παράδοσης των προσωπικών δεδομένων” σημειώνει ο γιατρός. Δεν έχει δοθεί εξήγηση για το πως η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει ενημέρωση για τον εμβολιασμό ακόμη και παρά την άρνηση να προσκομίσει ο γιατρός το σχετικό αποδεικτικό.

Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ

Να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας «πάγωμα» της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για επικουρικούς

Ενεργοποιήθηκε χθες 1/9, στις 15:00, η πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού. Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.

Στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα

Διαμαρτυρόμενη για την απώλεια εργασίας των υγειονομικών η ΠΟΕΔΗΝ προκύρυξε στάση εργασίας για την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 πμ

Πηγή : news247.gr