Η γενικά θετική αποδοχή της κυβέρνησης, σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης  από 60% έως 70%, αποτελεί ένα καλό νέο για τους κατοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά, ταυτόχρονα, την φέρνει αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση:  να μην αποδειχθούν τα ποσοστά απλά η “φωτογραφία της στιγμής”, όπως χαρακτηρίζονται οι δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία καταγράφουν ανοδική πορεία από τις εκλογές του Ιουλίου και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην απειληθεί το πολιτικό κεφάλαιο από τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Αιχμή η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, και φυσικά τα μεγάλα στοιχήματα που έχει να κερδίσει στο τομέα της οικονομίας, των μισθών,   των επενδύσεων, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και φυσικά με το ζήτημα της ΔΕΗ.

Προσφυγικό

Το προσφυγικό εξελίσσεται, μέχρι τώρα, στο μεγαλύτερο πονοκέφαλο της παρούσας κυβέρνησης, καθότι  το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του ζητήματος κάνει αρκετά δύσκολη τη διαχείρισή του, με τις ροές να έχουν φτάσει στο “κόκκινο”, αφού κατά μέσο όρο καταφθάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα 200 άτομα. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις και παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, εντούτοις οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό, αναλυτικό σχέδιο που θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση ασύλου, κέντρα φιλοξενίας και δομές και οι επιστροφές.  Το ζήτημα, πάντως, εξελίσσεται σε βόμβα, αφού ο συνδυασμός των αντιδράσεων της κοινωνίας, με την υπερσυγκέντρωση στη Μόρια απειλεί σοβαρά να αλλάξει άρδην το θετικό κλίμα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την κατάσταση πλέον να είναι εκρηκτική σε αρκετούς νομούς που αναμένεται να δεχθούν πρόσφυγες.

Οι δημοσκοπήσεις χτυπούν καμπανάκι αφού τα ευρήματα δείχνουν πως   στον τομέα του μεταναστευτικού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει με επιφύλαξη την κυβερνητική πολιτική, αν και στο σύνολο της δίνουν εύσημα.

Οικονομία – πλεονάσματα

Στο θέμα της οικονομίας η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής, με τους οίκους και τους αναλυτές να δίνουν εύσημα, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν θετική εικόνα και η επενδυτική ψυχολογία να παίρνει την ανιούσα. Το φορολογικό νομοσχέδιο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή προς ψήφιση και τα μέτρα που φέρνει κινούνται προς την κατεύθυνση να δοθούν επενδυτικά κίνητρα και να υπάρχουν φοροαπαλλαγές για μεγάλο ποσοστό των πολιτών.

Η μεγάλη όμως πρόσκληση αφορά το αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τα έσοδα και η έκθεση των Θεσμών για την απόδοση των μέτρων. Το στοίχημα είναι να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, που αποτελεί βασικός στόχο για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ζήτημα των πλεονασμάτων αφού υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020 και ανακτήσει αξιοπιστία και επέμεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη σε μία διεθνή υφεσιακή συγκυρία.

Οι πληροφορίες από το οικονομικό πεδίο αναφέρουν πως στις 4 Δεκεμβρίου το Eurogroup φαίνεται πως θα εξετάσει την 4η Έκθεση Αξιολόγησης και θα εγκρίνει την επιστροφή περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, ωστόσο η απόφαση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κέρδη αναμένεται να ληφθεί σε Eurogroup από τον Ιανουάριο και μετά. Η Ελλάδα επιδιώκει να φανούν αυτά  τα έσοδα διευρύνοντας το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο από την επόμενη χρονιά.

Η προσοχή στρέφεται στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Κομισιόν για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδα στο τέλος του μήνα, όπου θα αποτυπώνονται οι συντηρητικές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2020, χωρίς να τίθεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εν αμφιβόλω η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

 Ανάπτυξη – επενδύσεις

Βασικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει αποδειχθεί πως είναι η προσέλκυση επενδύσεων και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν μείνει κολλημένα για χρόνια, αλλά και να κινηθεί η οικοδομή. Αυτό φυσικά είναι το στοίχημα που θα χρειαστεί χρόνο για να αποτυπωθεί τόσο στην πράξη, όσο και σε θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών.

Η μεσαία τάξη και εργαζόμενοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και αναμένουν να δουν το “φως” στο τούνελ και στις τσέπες τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα κυβερνητικά μετρα, τα οποία, όμως, έχουν ανεβάσει το πήχη των προσδοκιών από τους πολίτες.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος είναι να διπλασιαστεί το ποσοστό ανάπτυξης στο 4% το 2021. Αναλυτές αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να εμπιστευτούν την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Κόκκινα δάνεια

Κληροδότημα της κρίσης  είναι η αντιμετώπιση των ύψους 80 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα αφού παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειές τους να τα μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2021. Η  αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να οργανώσουν μια αποτελεσματική διαχείριση, σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται σε έσοδα και κεφάλαια  διαμορφώνουν συνθήκες έντονου προβληματισμού. Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά άμεσα την κυβέρνηση, ωστόσο πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό όταν οι τράπεζες και οι   εισπρακτικές θα ξεκινήσουν σαφάρι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με εξώδικα και πλειστηριασμούς.

ΔΕΗ

Η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι από τα μεγαλύτερα αγκάθια που είχε να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση. Καταρχάς, το σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας θα πρέπει να αποδειχθεί πως φέρνει αποτέλεσμα και δεύτερον να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα. Η μεν κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένη η ΔΕΗ να ανακτήσει τη θέση της στην αγορά και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το δημόσιο, ωστόσο οι συνδικαλιστές  δηλώνουν αντίθετοι στην άρση της μονιμότητας.

Στόχος του νομοσχεδίου όπως έχει δηλώσει ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, απαλλάσσοντάς τη από τον «ζουρλομανδύα» των περιορισμών των ΔΕΚΟ.

Σχετικά με τους εργαζομένους, βάζει κανόνες ιδιωτικού δικαίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της. Η μονιμότητα καταργείται, ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται πιο ευέλικτες. Οι αμοιβές θα ορίζονται από επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων που θα συσταθεί και θα εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Στοίχημα, επίσης, όπου η επιτυχία θα κριθεί από τα μπόνους, αποτελεί η μείωση προσωπικού που αυτή σχεδιάζει, με τα σενάρια να μιλούν ακόμη και για 5.000 εργαζόμενους, κάθε ειδικότητας και βαθμίδας. Σημαντικός παράγοντας, το κόστος   των ασφαλιστικών τους εισφορών έως την συνταξιοδότησή τους, θα είναι τεράστιο για την ΔΕΗ και είναι μεγάλο ερώτημα αν θα μπορέσει να τα καλύψει.

Πηγή  :  in.gr