Mesimvrini S.A.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 3,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Το 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης που επιτεύχθηκε το 2017, φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια του αρχικού στόχου (1,75%), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ελληνική οικονομία.

Το Συμβούλιο, τονίζει και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το Δ’ τρίμηνο του 2017 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016. Είναι η δεύτερη φορά από το 2008 που το ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται (το 2014 αυξήθηκε κατά 0,7%).

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα, σε ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, ανήλθε σε 3,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,8% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σημαντική συνεισφορά στο θετικό ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αναφέρει η έκθεση, είχαν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι κατέγραψαν πολύ υψηλότερο πλεόνασμα από το προβλεπόμενο στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2018. Με δεδομένο ότι, μεταξύ άλλων, οι απλήρωτες οφειλές των ΟΚΑ αλλά και του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης ακολούθησαν το 2017 σημαντική καθοδική πορεία αναμένεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης θα υπερβεί το ταμειακό και ενδέχεται να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνει ότι κατέγραψαν σηµαντική άνοδο κατά 6,8%, µε το µεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου να οφείλεται στην αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών (τουρισµός και µεταφορές). Ωστόσο, υψηλότερη άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές (+7,2%), με αποτέλεσμα η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ το 2017 να είναι αρνητική κατά περίπου 5,1 δισ. ευρώ.

Πηγή  : naftemporiki.gr