Mesimvrini S.A.

Γιατί αμερικανικά drones εγκαθίστανται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αμερικανικά drones για πρώτη φορά επιχειρούν από ελληνική αεροπορική βάση- ωστόσο  αυτό δεν θα είναι μόνιμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News.

H αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) έχει αρχίσει τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper από την αεροπορική βάση της Λάρισας. Σε ερώτημα που υποβλήθηκε από το Defense news, ο Έρικ Πάχον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, απάντησε ότι τα αεροσκάφη εδρεύουν προσωρινά στη Λάρισα, καθώς στη συνηθισμένη τους βάση στην Αφρική γίνονται επισκευές.

Η όλη διαδικασία είχε αρχίσει στα τέλη του 2013 και το αρχικό αίτημα των Αμερικανών ήταν τα drones να εδρεύουν στο Καστέλλι της Κρήτης.

«Τα αεροσκάφη αυτά είναι άοπλα και χρησιμοποιούνται μόνο για αναγνώριση. Εξαιτίας λόγων επιχειρησιακής ασφαλείας, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες αποστολές» είπε ο Πάχον, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά σε αποστολές με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και ειδικότερα στην «αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από τον νότο».

Τα αεροσκάφη πετούν εντός ελληνικού εναερίου χώρου «σε διαδρομές που έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ενώ επιχειρούν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» είπε ο Όμπερν Ντέιβις, επικεφαλής media operations για τις δυνάμεις της USAF στην Αφρική.

Όπως σημειώνει το Defence News, αν και ο Πάχον δεν αποκάλυψε ποια ήταν η κανονική βάση των drones, είναι λίγες οι επιλογές στην Αφρική- ειδικά δεδομένου του ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ επεκτείνουν την αεροπορική βάση Αγκαντέζ στον Νίγηρα με σκοπό την ευρύτερη χρήση του MQ-9. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση στην Τουρκία, εν μέσω των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ συνήθως βασίζονταν στη βάση του Ιντσιρλίκ για αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή.