Mesimvrini S.A.

Αργεντινή: Δάνειο 50 δισ. από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας.

Αργεντινή: Δάνειο 50 δισ. από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δέχθηκε να δώσει δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή, προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες.

Η τριετής συμφωνία μένει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση», δήλωσε ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας», πρόσθεσε.

Η κατάσταση της οικονομίας της Αργεντινής δεν είναι καταστροφική, όμως η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής έχει ανάγκη να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα για να προσελκύσει επενδυτές. Ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και 10 χρόνια το 20%.

Ο κεντροδεξιος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ και ο Ντουχόβνε ξεκίνησε στις 8 Μαΐου τις συζητήσεις με το Ταμείο.

Οι Αργεντίνοι αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους το 2001.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις αρχές της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας.

«Όπως έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν αυτό το σχέδιο το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Αργεντινής και έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία προς όφελος όλων των Αργεντίνων», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Είμαι ικανοποιημένη που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας την οικονομική μας στήριξη», πρόσθεσε.

Μετά την κρίση του πέσο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στη διάρκεια της οποίας το νόμισμα της αργεντινής υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 20% , ο Μάκρι έθεσε ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Το έλλειμμα μειώθηκε από το 6% στο 3,9% του ΑΕΠ κατά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη στο τέλος του 2015.

Πηγή :  tanea.gr