Mesimvrini S.A.

Το Πακιστάν ισχυρίζεται πως κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη.

Για κατάρριψη ενός πακιστανικού μαχητικού κάνουν λόγο ινδικά ΜΜΕ.

Κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο η κατάσταση στην ινδική υποήπειρο την Τετάρτη, καθώς το Πακιστάν ανακοίνωσε πως κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη την Τετάρτη, μια ημέρα αφού ινδικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους εντός του Πακιστάν για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971. Γύρω από το περιστατικό επικρατεί σύγχυση, με αντικρουόμενες αναφορές να συνθέτουν ένα «ομιχλώδες» τοπίο γύρω από το τι ακριβώς συνέβη.

Ινδικά αεροσκάφη εισήλθαν στον πακιστανικό εναέριο χώρο την Τετάρτη, αφού το Πακιστάν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στο ελεγχόμενο από την Ινδία κομμάτι του Κασμίρ, δήλωσε ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη εντός του πακιστανικού εναερίου χώρου» ανέφερε σε tweet. Ένα από τα αεροσκάφη έπεσε στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, ενώ το δεύτερο στην πακιστανική, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ένας πιλότος συνελήφθη. Μεταγενέστερες αναφορές κάνουν λόγο για σύλληψη και δεύτερου.

Σε ανακοίνωσή του, το πακιστανικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως επλήγη «μη στρατιωτικός» στόχος εντός του ινδικού Κασμίρ, αλλά αποφεύχθηκαν οι ανθρώπινες απώλειες και η παράπλευρη ζημία. «Αν η Ινδία πλήττει υποτιθέμενους υποστηρικτές τρομοκρατών χωρίς στοιχεία, διατηρούμε και εμείς το δικαίωμα για αντίποινα εναντίον στοιχείων που χαίρουν ινδικής στήριξης ενώ πραγματοποιούν πράξεις τρομοκρατίας στο Πακιστάν» αναφέρεται σχετικά- αν και το Ισλαμαμπάντ τονίζει πως στόχος ήταν η επίδειξη «της θέλησης και της δυνατότητας αυτοάμυνάς μας», χωρίς «πρόθεση κλιμάκωσης», αν και «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αν αναγκαστούμε».

 

Όπως είπε ο στρατηγός Γκαφούρ σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, τα πακιστανικά μαχητικά στόχευσαν έξι στόχους, σε επίδειξη της δυνατότητάς τους να πλήξουν σημαντικές εγκαταστάσεις, αλλά σκόπιμα απέφυγαν να προκαλέσουν καταστροφή, πλήττοντας κοντινούς ανοιχτούς χώρους.

«Δεν ήταν αντίποινα με την κανονική έννοια, αλλά για να δείξουμε πως το Πακιστάν έχει τη δυνατότητα, μπορούμε να το κάνουμε, μα θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν θέλουμε κλιμάκωση και πόλεμο» είπε σχετικά.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν βίντεο που φέρονται να απεικονίζουν την κατάρριψη (η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί).

Η ινδική πλευρά είχε αναφέρει νωρίτερα πως όλοι οι πιλότοι της είναι «παρόντες», χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ινδικά αεροπλάνα. Ωστόσο, το BBC αναφέρει πως το υπουργείο Πληροφοριών του Πακιστάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει έναν από τους δύο αιχμάλωτους πιλότους με δεμένα μάτια, με τον ίδιο να δηλώνει την ταυτότητά του (Άμπχι Ναντάν). 

Στο μεταξύ, ινδικά ΜΜΕ κάνουν και αυτά λόγο για κατάρριψη ενός πακιστανικού F-16, που «παραβίασε τον ινδικό εναέριο χώρο»- κάτι που το Πακιστάν αρνείται.

Η ινδική αεροπορία έδωσε εντολή να κλείσει το κύριο αεροδρόμιο του Κασμίρ στη Σριναγκάρ, μαζί με τουλάχιστον τρία άλλα σε γειτονικές πολιτείες, εξαιτίας των περιστατικών.

Το βράδυ της Τρίτης το Πακιστάν βομβάρδισε με βαριά όπλα 12 με 15 σημεία κατά μήκος του ντε φάκτο συνόρου στο Κασμίρ, που είναι γνωστό ως «Γραμμή Ελέγχου», είπε εκπρόσωπος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε πυρά, καταστρέφοντας «πέντε θέσεις» και προκαλώντας απώλειες, πρόσθεσε. Πέντε Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών, η οποία έλαβε τέλος το πρωί της Τετάρτης, συμπλήρωσε σχετικά- με τοπικούς αξιωματούχους στην πλευρά του Πακιστάν να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, αξιωματούχοι της αστυνομίας στο ινδικό Κασμίρ είπαν ότι δύο Ινδοί πιλότοι και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους: Αρχικά είχε αναφερθεί ότι επρόκειτο για αεροπλάνο, αλλά ο αριθμός στην ουρά που είδε αυτόπτης μάρτυρας του Reuters έδειξε πως ήταν στρατιωτικό ελικόπτερο Mi17.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα από τις 14 Φεβρουαρίου, όταν επίθεση αυτοκτονίας από αντάρτες της οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM) στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανδρών παραστρατιωτικής δύναμης. Η ινδική απάντηση ήρθε την Τρίτη, όταν ινδικά Mirage 2000 βομβάρδισαν φερόμενο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών σε πακιστανικό έδαφος. Αν και οι Ινδοί έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς μαχητές της JeM, Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν πως το ινδικό αεροπορικό πλήγμα ήταν αποτυχημένο, και δεν προκάλεσε απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, το Πακιστάν είχε δεσμευτεί να προβεί σε αντίποινα.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που δύο χώρες με πυρηνικά όπλα πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα η μία εναντίον της άλλης.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν πτώση των χρηματιστηρίων και στις δύο χώρες.

Πηγή :  Huffpost.gr (με πληροφορίες από Reuters, BBC, Times of India, NDTV)