Mesimvrini S.A.

Ενισχύεται η απαισιοδοξία σε επιχειρηματίες – στελέχη.

«Δεν έχει ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη» λέει η νέα ηγεσία της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της περιοδικής έρευνας ΕΑΣΕ / ICAP CEO Index, που υποχώρησε στις 159 μονάδες στο δ’ τρίμηνο του 2018 (από 163 το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ την ίδια τάση επιβεβαιώνει και η Grant Thornton στην έρευνά της «International Business Report (IBR)», που χαρακτηρίζει την Ελλάδα απόλυτο ουραγό στην αισιοδοξία των επιχειρηματιών παγκοσμίως.

Τα ηγετικά στελέχη στην Ελλάδα μιλούν για συνθήκες «περιορισμένης ορατότητας» όταν ερωτώνται για την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας και περιγράφουν ως εμπόδια για ένα «επενδυτικό σοκ» τους υψηλούς φόρους και εισφορές, το χάσμα μεταξύ εκπαιδευτικής κοινότητας και αγοράς εργασίας, το brain drain, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη γραφειοκρατία, το υψηλό επενδυτικό ρίσκο της χώρας κ.ο.κ.

Εν ολίγοις αυτοί είναι οι λόγοι που πολυεθνικές και ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν προθυμία για επενδύσεις στην Ελλάδα, πλην εξαιρέσεων (π.χ. στον τουριστικό τομέα), όπως είπε και ο Βασίλης Ραμπάτ, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas, μιλώντας σε δημοσιογραφικό γεύμα χθες. Εξήγησε ότι τα μέλη της ΕΑΣΕ, άνω των 500 εταιρειών και κυρίως οι πολυεθνικές, επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην τοπική αγορά, επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό, πληρώνουν καλούς μισθούς (μακράν πάνω από τον κατώτατο μισθό, ακόμη και μετά την προωθούμενη αύξηση) και προωθούν τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι αν και μετά το 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index εμφάνισε μια σχετική σταθερότητα, απέχει από το δώσει σαφές θετικό σήμα. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο Γιάννης Αναστασόπουλος, σύμβουλος διοίκησης της ΕΑΣΕ, που τόνισε ότι η έρευνα της ΕΑΣΕ σε ένα μεγάλο δείγμα στελεχών (3.020), επιβεβαιώνει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο διάστημα από 11/12/2018 μέχρι 31/12/2018, αποτυπώνει και την ανησυχία μεταξύ των CEOs σχετικά με την είσοδο σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενώ μένει να επιβεβαιωθεί εάν η κάμψη θα έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο υποδείκτης οικονομικής κατάστασης σημείωσε κάμψη στις 153 μονάδες έναντι 156 το προηγούμενο τρίμηνο και ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 165 μονάδες έναντι 170.

Εν τω μεταξύ, για οικονομική αβεβαιότητα μιλά και ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης IBR. Εξηγεί δε ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αφού πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Έτσι η Ελλάδα, με αρνητικό σκορ σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, ήτοι -28% στο β’ τρίμηνο του 2018, είναι τελευταία στην παγκόσμια κατάταξη της Grant Thornton, πίσω από την Τουρκία και την Αργεντινή, καθώς και την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του Brexit. Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των Ισπανών επιχειρηματιών κατατάσσει δωδέκατη τη χώρα τους ανάμεσα σε 35 χώρες συνολικά.

Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία (66%), καθώς και την έλλειψη χρηματοδότησης (40%).

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν βελτίωση των πωλήσεων (72%), ενίσχυση της παραγωγικότητας (56%), αύξηση επενδύσεων στο marketing (38%) και ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (28%). Επιπλέον μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών σκέφτεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του τόσο στο εξωτερικό (26%) όσο και στο εσωτερικό (24%). Τελευταίες στα μελλοντικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονται οι προσλήψεις νέων ταλέντων (22%) και η πρόσβαση σε νέες μορφές χρηματοδότησης (16%).

Πηγή :  naftemporiki.gr